Stress is een normale reactie van ons lichaam op uitdagende situaties. Wanneer we ons bedreigd of overweldigd voelen, geeft ons lichaam verschillende hormonen en neurotransmitters vrij, zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen helpen het lichaam om te reageren op de situatie.
Hoewel acute stress soms nuttig kan zijn bij het aangaan van noodsituaties, kan langdurige of chronische stress een negatieve invloed hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Een veelgestelde vraag is dan ook: hoelang duurt het voordat stress uit ons lichaam is?
Highlights
- De hersteltijd van stress hangt af van het soort stress.
- Herstellen van overspanning door chronische stress duurt gemiddeld 11 weken.
- Herstellen van een burnout kan een paar maanden tot langer dan een jaar duren.
- Zelfzorg tijdens herstelperiode: Tijdens deze periode van stressvermindering is het belangrijk om ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken toe te passen, om het herstelproces te bevorderen.
- Een MBSR training helpt je effectief om te gaan met stress.
Inhoud
Hoelang duurt het herstellen van stress?
Hoe lang het herstellen van stress duurt, hangt sterk af van de mate van stress en van hoe lang de stress-prikkels aan blijven houden. Je zou een onderscheid kunnen maken tussen kortdurende stress en langdurige, ofwel chronische stress.
Kortdurende stress
Bij kortdurende stress praten we over stress die een paar minuten tot een paar uur duurt. Acute stress, zoals een schrikreactie, helpt je lichaam te reageren op een bedreigende situatie. Je lichaam geeft op dat moment adrenaline en andere hormonen vrij, waardoor je hartslag en ademhaling versnellen en je lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten. Deze reactie duurt meestal maar enkele minuten tot enkele uren, afhankelijk van de situatie. Als de bedreiging eenmaal voorbij is, zal je lichaam vanzelf in de herstelmodus gaan en terugkeren naar de normale toestand. Van kortdurende stress herstel je over het algemeen dus vrij snel en het is onderdeel van ons overlevingssysteem.
Langdurige stress
Langdurige of chronische stress kan daarentegen een veel langer effect hebben op ons lichaam. Chronische stress ontstaat wanneer je lichaam niet genoeg tijd krijgt om te herstellen. Stresspieken volgen elkaar dan te snel op, waardoor er niet genoeg tijd tussen zit om te herstellen en de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam te laten dalen. Als dit een lange tijd zo doorgaat, ontstaat chronische stress.
Wat is chronische stress?
Chronische stress is de stress die je ervaart wanneer je een lange tijd onder druk staat. Normaliter herstelt het lichaam snel van een kortdurende stressreactie. Dit is anders bij chronische stress. Er blijft een hoog niveau van stresshormonen aanwezig over een langere periode, wat schade aan kan richten.
Chronische stress ontstaat niet ineens, maar ontstaat over een langere periode met veel stress. Het kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan stressvolle situaties, zoals een echtscheiding, financiële problemen of aanhoudende werkdruk.
Wanneer chronische stress is ontstaan, kan dit lang aanhouden, variërend van een paar weken tot jaren. Wanneer je lichaam voortdurend stress ervaart, blijft je lichaam cortisol produceren. Dit kan leiden tot verschillende fysieke en mentale problemen. Onderzoek heeft aangetoond dat chronische stress kan leiden tot verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag, verminderde immuunfunctie en zelfs een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes. Daarnaast kan chronische stress ook leiden tot mentale gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie en burn-out.
Hoe lang chronische stress aanhoudt is afhankelijk van de mate waarin je lichaam en geest de kans krijgen om te herstellen. Deels zal dit van externe omstandigheden afhangen, en deels van de maatregelen die je treft, zoals rust en stress-management.
Heb je last van langdurige stress? Dan kan je niet verwachten dat het probleem binnen een dag over is. Zolang er stressprikkels zijn en jouw lichaam een stressreactie vrijgeeft, blijft de stress aanhouden. Voordat je hier nog meer stress van krijgt: er zijn genoeg dingen die je kunt doen te herstellen. Vermoed je dat je last hebt van chronische stress? Neem sowieso eens contact op met je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Verderop in dit artikel geven we jou ook een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt.
Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang het duurt voordat stress uit je lichaam is, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de ernst en duur van de stressvolle situatie. Onze stressreactie en het herstel ervan is een complex systeem. Daarnaast spelen individuele gezondheidsfactoren en de manier waarop jouw lichaam op stress reageert een rol.
Grofweg kunnen we het volgende onderscheid maken:
Duur van het herstellen van verschillende mate van stress:
- Wanneer het om acute stress gaat, bijvoorbeeld een schrikreactie, kan stress binnen enkele minuten of enkele uren weer uit je lijf zijn.
- Wanneer je door chronische stress overspannen bent, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen met de juiste maatregelen en behandeling. Volgens de website van Thuisarts duurt het herstel van overspannenheid gemiddeld 11 weken.
- Wanneer je een burnout hebt door langdurige stress, dan kan het herstel langer duren. Het herstel van een burnout kan een paar maanden tot langer dan een jaar duren. Dit varieert en ligt eraan hoe zwaar de burnout is en hoe actief de aanpak is.
Wat kun je doen om te herstellen van langdurige stress?
Onderzoek heeft aangetoond dat het verminderen van de blootstelling aan stressvolle situaties en het leren om effectief om te gaan met stress kan helpen om de effecten van stress op je lichaam te verminderen.
Wanneer stress chronisch is geworden en je met veel stressgerelateerde klachten kampt, kun je het beste hulp zoeken bij het herstellen. Samen met je huisarts, coach of psycholoog kun je kijken naar drie elementen, die kunnen worden samengevat als KOP: Klachten, Omstandigheden en Persoonlijkheid.
Klachten
Als eerste kan gekeken worden naar de klachten. Welke effecten brengt stress met zich mee voor jou? Wat is de lichamelijke reactie? Heb je last van bepaalde spieren? Je darmen? Er kan worden gekeken naar wat er direct kan worden gedaan om klachten te verminderen, zoals fysiotherapie of ontspanningsoefeningen.
Omstandigheden
Ten tweede kunnen de omstandigheden in kaart worden gebracht. Wat heeft ertoe geleid dat de stress zich heeft opgestapeld? Is er te veel druk vanuit je werk? Speelt er iets in je familie of relatie? Komt de stress voort uit lichamelijke gezondheidsproblemen? Vervolgens kan worden gekeken of en welke omstandigheden kunnen worden veranderd, zodat de stroom aan stress kan worden verminderd. Door de meest stressvolle omstandigheden te veranderen of elimineren, krijgen je lichaam en geest de kans om te herstellen. Denk aan het zoeken van een baan die beter bij je past, wat minder gaan werken of ander werk zoeken, stressvolle plekken of situaties vermijden, extra hulp vragen etc.
Persoonlijkheid
Vervolgens kan worden gekeken naar hoe jij persoonlijk met de klachten en omstandigheden omgaat. Wat zijn jouw coping-mechanismen? Welke overtuigingen heb je over jezelf? Welke patronen heb je? Dit kun je doen samen met een psycholoog, psychiater, coach en/of zelfonderzoek. Zo kun je gezondere strategieën ontwikkelen om met stressvolle situaties om te gaan en goed voor jezelf te zorgen.
Een laagje dieper
Daarnaast kun je nog een laagje dieper gaan. Met mindfulness en meditatie ontwikkelen we bewustzijn en mildheid naar onszelf. Door het versterken van ons bewustzijn, creëren we wat meer afstand van onze gevoelens en gedachten. In plaats van ons volledig te identificeren met de gedachten en gevoelens, kunnen we ze helder en liefdevol omarmen. We proberen niet van het nare gevoel van stress af te komen, maar bieden er de ruimte aan. We leren accepteren en een diepere innerlijke rust te vinden, ook wanneer er ongemak is. We versterken onze innerlijke kracht.
MBSR training
De MBSR-training is een 8-weekse mindfulnesscursus die je helpt om op een nieuwe manier om te gaan met stress en andere uitdagingen in je leven door middel van meditatie en mindfulness. Tijdens de cursus leer je onder andere jouw stress-signalen in kaart brengen, leer je gedurende de dag momenten van rust creëren en anders te reageren op stressprikkels. Daarnaast leer je meditatietechnieken die je kunt gebruiken om acceptatie te vinden en je te richten op het huidige moment.
Wat doet langdurige stress met ons lichaam?
Langdurige stress heeft ontzettend veel negatieve gevolgen op onze fysieke en mentale gezondheid. Onderzoeksbureau TNO noemde stress ‘beroepsziekte nummer 1’, met in 2021 meer dan 1 miljoen Nederlanders met burnoutklachten. Lees hier hoe stress precies werkt en wat voor invloed het heeft op je brein en lichaam. Onderzoek toont aan dat langdurige stress kan leiden tot verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals:
- Verhoogde bloeddruk: langdurige stress kan de bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
- Verminderde weerstand: langdurige stress kan het immuunsysteem onderdrukken, waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden. In andere woorden, je wordt dus sneller verkouden of je bent vatbaarder voor griep.
- Spijsverteringsproblemen: langdurige stress kan de spijsvertering beïnvloeden en kan leiden tot problemen zoals maagzweren, prikkelbare darmsyndroom en andere spijsverteringsstoornissen.
- Vermoeidheid en uitputting: langdurige stress kan leiden tot vermoeidheid en uitputting, waardoor het moeilijker kan zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
- Depressie en angst: langdurige stress kan ook leiden tot depressie en angst en is dus slecht voor je mentale gezondheid.
De bovengenoemde punten zijn nog niet eens alle gevolgen. Stress verminderen of er beter mee leren omgaan is daarom superbelangrijk. Negeer je stress-signalen te lang? Dan is er de kans dat je in een negatieve stress-spiraal terecht komt die kan uitgroeien tot een burnout. Ontspanningstechnieken, regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap helpen dit te voorkomen.
Wat kan ik doen om stress snel te verwerken?
Het belangrijkste is om niet te lang te wachten. Hoe eerder je maatregelen neemt, hoe makkelijker en sneller je lichaam kan herstellen en de stresspiek kan dalen.
Wordt het allemaal even teveel en wil je snel stress verwerken? Dan zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken. Wij hebben een checklist ontwikkeld die je kunt gebruiken bij stress, download ‘m hier gratis.
Hier alvast een aantal van onze tips:
- Doe een ontspanningsmeditatie. Neem een moment om jezelf volledige rust te geven, bijvoorbeeld met onze populaire ontspanningsmeditatie ‘Heerlijk, 10 minuten liggend ontspannen’ die meer dan 50.000 keer is beluisterd op Spotify.
- Een van de meest effectieve manieren om snel stress te verminderen is door middel van ademhalingstechnieken, zoals diepe buikademhaling. Door bewust langzaam en diep adem te halen en je te concentreren op je ademhaling, kun je je hartslag verlagen en je lichaam ontspannen.
Een andere snelle manier om stress te verminderen is door middel van lichamelijke activiteit, zoals een korte wandeling. Onderzoek gedaan door Harvard, concludeert dat het helpt de stresshormoonspiegels te verlagen door slechts 20 minuten in contact te zijn met de natuur. Minstens 20 tot 30 minuten wandelen in de natuur werd in verband gebracht met de grootste daling van de cortisolspiegel. Na die tijd bouwde het extra voordeel voor stressvermindering langzamer op. Maak het een gewoonte om regelmatig tijd door te brengen in de natuur, zeker als je merkt dat je veel stress ervaart.
Beste medicijn tegen stress?
Mindfulness is een effectieve manier om stress en de gevolgen daarvan te verminderen. Mindfulness is het bewustzijn dat ontstaat door onze aandacht te richten op het huidige moment en het observeren van onze gedachten en emoties zonder te oordelen.
Er zijn verschillende manieren waarop je mindfulness in jouw dagelijks leven kunt beoefenen. Een van de meest effectieve manieren is door regelmatig te mediteren. Kort mediteren, al is het maar 3-5 minuten per dag, werpt al zijn vruchten af. Dit kan helpen om onze geest te kalmeren en onze gedachten en emoties te observeren zonder te oordelen. Daarnaast kan het beoefenen van mindfulness tijdens dagelijkse activiteiten, zoals wandelen of (mindful)eten, helpen je bewustzijn te vergroten en je helpen om meer in het moment te leven.

Ademhalingsoefeningen voor ontspanning: een beginnersgids
“Een diepe zucht kan wonderen doen.” Een volksgezegde dat ons leert over de kalmerende krachten van ademhaling. Wanneer we gestresst of angstig zijn, schakelt ons ademhalingspatroon vaak om in korte,

Mindful op vakantie: in 7 stappen op vakantie zonder stress
Je hebt je vakantie geboekt en denkt heerlijk op vakantie te gaan. Maar de dagen of zelfs weken voor de vakantie zijn stressvol. Je moet nog zoveel werk afmaken, nog

Haat-liefde verhouding met prikkels: maak kennis met de High Sensation Seeker
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat gekenmerkt wordt door een diepgaande gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Mensen met deze eigenschap verwerken prikkels en informatie op een intensere, complexere manier. Recentelijk

Minder piekeren en meer rust? Hoe meditatie jou helpt bij stress
Moeten. We zouden eens ‘moeten’ turven hoe vaak we dagelijks het woord ‘moeten’ gebruiken. We moeten carrière maken, dat festivalletje meepakken, aan onze summer body werken, op de koffie bij

Op reis naar binnen: een gids voor meditatie-retraites
Ontsnappen aan de dagelijkse drukte en jezelf onderdompelen in een oase van rust en stilte. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Welkom in de wereld van meditatie-retraites! Regelmatig

Hoelang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Stress is een normale reactie van ons lichaam op uitdagende situaties. Wanneer we ons bedreigd of overweldigd voelen, geeft ons lichaam verschillende hormonen en neurotransmitters vrij, zoals cortisol en adrenaline.
Het opbouwen van een meditatieroutine
Wil je op een effectieve manier jouw stress verminderen? Met Mindful Minuut bouw je gemakkelijk een meditatieroutine op.
Elke ochtend ontvang je een korte geleide meditatie via Whatsapp die je kunt doen op elk moment van de dag. Met behulp van de begeleide meditaties en oefeningen kun je gemakkelijker de focus leggen op het huidige moment en je gedachten tot rust brengen.
- Elke ochtend een meditatie via WhatsApp
- Bouw gemakkelijk een meditatieroutine op door de korte meditaties
- Altijd elke dag een nieuwe meditatie. Laat je inspireren door verschillende onderwerpen, zoals loslaten, intuïtie en de ademhaling.
Het resultaat van mediteren met Mindful Minuut
- Ervaar meer rust in jouw dagelijkse leven
- Meer emotionele balans
- Beter omgaan met bepaalde gevoelens
- Betere focus en concentratie
- Meer lucht tijdens stressvolle momenten



