Zeker als je nog nieuw bent met meditatie en mindfulness kan het moeilijk zijn om een meditatiegewoonte op te bouwen. Onthoud dat meditatie niet gaat over proberen je hoofd of geest leeg te maken van gedachten, maar eerder over het zijn bewustzijn van wat je voelt en ervaart in het huidige moment, en het trainen van je geest om te focussen. Er is oefening en geduld voor nodig om een regelmatige meditatiebeoefening te ontwikkelen. Om het je wat makkelijker te maken geven we jou 6 tips om zonder moeite te beginnen met mediteren! (met 3 gratis meditaties!)

Inhoud

Highlights

  • Het kan moeilijk zijn om een meditatiegewoonte op te bouwen als je net begint.
  • Consistentie is de sleutel om een meditatieroutine te ontwikkelen.
  • Kies een vast tijdstip voor je meditatie en begin met korte sessies die je vol kunt houden.
  • Ondersteun jezelf met automatische herinneringen of neem deel aan een meditatiegroep.

6 tips om van meditatie een dagelijkse routine te maken:

1. Houd een vast tijdstip aan

Het helpt om een specifiek tijdstip van de dag te kiezen om te mediteren. Je raakt dan geconditioneerd om op dat moment te mediteren, een soort Pavlov-effect. Als je bijvoorbeeld elke dag direct na het opstaan mediteert, maak je er een vast onderdeel van je dagelijkse schema van. Op den duur zal mediteren dan net zo vanzelfsprekend voor je worden als dat je je kleren aantrekt en je tanden poetst in de ochtend. 

2. Maak het jezelf gemakkelijk en begin klein

Begin met korte meditatiesessies, zoals 3-5 minuten, en verhoog geleidelijk de tijd naarmate je meer vertrouwd raakt met de oefening. De kans is dan een stuk groter dat je het volhoudt en gemotiveerd blijft om jouw meditatieroutine vol te houden. Zoals Marjolein (tevens oprichter van Mindful Minuut) tegen RTL zegt:

Liever drie korte minuten mediteren, dan helemaal niet.

Heeft kort mediteren zin?

Wist je dat al vanaf 3 minuten mediteren positieve effecten kunt ervaren? Lees hier een aantal wetenschappelijke bewijzen over de voordelen van kort mediteren.

3. Wees consistent

Probeer elke dag in ieder geval één keer te mediteren. Consistentie is key om een nieuwe gewoonte aan te leren. 

4. Ondersteun jezelf met automatische herinneringen

Gebruik een alarm, notificatie of dagelijks terugkerend agenda-item om je eraan te herinneren om te mediteren. Mindful Minuut herinnert je elke dag via WhatsApp aan jouw dagelijkse meditatie-momentje.

5. Volg meditatieles of word lid van een meditatiegroep

Les volgen of lid worden van een meditatiegroep kan ondersteuning en motivatie bieden om door te gaan met oefenen. Samen mediteren heeft iets magisch. Het lijkt alsof het effect wordt versterkt. Bovendien krijg je van anderen hun ervaringen met mediteren te horen, en dat is bemoedigend. Het helpt je realiseren dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt, zoals een onrustige geest. 

Een wekelijks of maandelijks meditatiemoment met anderen is een goede stok achter de deur om dagelijks te blijven mediteren. Bovendien word je geïnspireerd als er bepaalde onderwerpen uitgelicht worden en kun je vaak terecht met jouw vragen bij een ervaren leraar.

Als je je verder wilt verdiepen in mindfulness en meditatie, dan kun je ook een cursus volgen. In een MBSR-cursus leer je over verschillende onderwerpen die een grote rol kunnen spelen in jouw weg naar mindful worden zegt Anne Speckens tegen RTL, hoogleraar psychiatrie bij het RadboudUMC Centrum voor Mindfulness.

6. Wees geduldig en lief tegen jezelf

Onthoud dat het tijd kost om een nieuwe gewoonte aan te leren en dat het normaal is om dagen te hebben dat je geen zin hebt om te mediteren. Wees geduldig met jezelf en geef niet op. Als het een keer een dag niet is gelukt, wees dan mild en vriendelijk voor jezelf, en pak het met een glimlach gewoon de volgende dag weer op.

Onthoud dat consistentie de sleutel is om van meditatie een dagelijkse routine te maken. Hoe meer je oefent, hoe meer voordelen je ervaart en hoe gemakkelijker het wordt om er een dagelijkse gewoonte van te maken. Lees hier de voordelen die je kunt ervaren door te mediteren.

Bouw gemakkelijk een meditatieroutine met Mindful Minuut

Mindful Minuut heeft als doel jou te helpen een meditatieroutine op te bouwen. Of je nu behoort tot de beginners of gevorderde mediteerders, dat maakt niet uit. De korte meditaties van Mindful Minuut zijn ontworpen om je te helpen rust en kalmte te vinden tijdens jouw drukke dagelijks leven. Je ontvangt elke ochtend via WhatsApp een korte meditatie. Zo is het gemakkelijk in te passen in je dagelijkse routine, zodat je een moment voor jezelf kunt nemen wanneer je het nodig hebt.

Of je nu begint met mediteren of al jaren oefent en dus veel ervaring hebt, Mindful Minuut is voor iedereen die zijn mentale en emotionele gezondheid wil verbeteren en een dagelijkse meditatieroutine wil opbouwen. Dus haal diep adem, zoek een comfortabele plek en laten we beginnen aan je reis naar innerlijke rust en mindfulness!

Probeer gratis Mindful Minuut

Maak mediteren gemakkelijk een vast onderdeel van jouw dagelijks leven. Meld je gratis aan voor de Mindful Minuut proefweek en ontvang elke ochtend een korte meditatie.

Mindful Minuut meditaties
Ineke van Amerongen
Ineke van Amerongen
63 jaar
Lees verder
“Even een minuutje met aandacht voor mijzelf. Voordat ik aan de stressvolle werkdag begin.”
Anieke Lamers
Anieke Lamers
32 jaar
Lees verder
“Al ruim twee jaar mediteer ik dagelijks met Mindful Minuut. Ik geloof sterk dat het zit in kleine momentjes en dit brengt bij mij een grote verandering teweeg!”
Jeanet Oudshoorn-Bouman
Jeanet Oudshoorn-Bouman
37 Jaar
Lees verder
“Ik ben super blij met de dagelijkse mindfulminuutjes. Ik merk dat ik sinds ik ze luister veel meer structureel aan mindfulness doe. Daarvoor wilde ik het wel maar kwam het er maar niet van. Super toegankelijk en waardevol!”
Previous
Next
meditatie en mindfulness
Marjolein van der Aar

De tweede berg

Een tijdje terug kwam ik het concept ‘de tweede berg’ tegen. In je leven beklim je eerste berg nummer 1. Op de top verwacht je erkenning en liefde te krijgen

Lees verder »
meditatie en mindfulness
Marjolein van der Aar

Yin-yang balans in werk

Mindful Minuut bestaat 3 jaar! 🎂 3 jaar geleden verstuurden we de allereerste meditatie via WhatsApp als experiment om mensen dagelijks te helpen met een mindful momentje. Het voelt voor

Lees verder »
meditatie en mindfulness
Marjolein van der Aar

Loslaten

Bij het reflecteren op de afgelopen drie jaar tijdens deze verjaardagsmaand van Mindful Minuut (ik schreef dit artikel als nieuwsbrief in oktober 2023), kwam ik al snel op het woord ‘loslaten.’

Lees verder »
meditatie en mindfulness
Marjolein van der Aar

Common Humanity

Als er iets is wat tot me is doorgedrongen de afgelopen 3 jaar Mindful Minuut, is het onze ‘common humanity’ ofwel: ‘gemeenschappelijk mens-zijn’. Bijna dagelijks krijgen we bij Mindful Minuut

Lees verder »
meditatie en mindfulness
Marjolein van der Aar

Dankbaarheid als ingang tot mindfulness

Jon Kabat-Zinn voegde laatst aan zijn lijstje met de 7 factoren van mindfulness ‘dankbaarheid’ toe. Toen ik een serie meditaties opname over dankbaarheid, dacht ik terug aan hoe een focus op

Lees verder »