Ontsnappen aan de dagelijkse drukte en jezelf onderdompelen in een oase van rust en stilte. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Welkom in de wereld van meditatie-retraites!
Regelmatig krijg ik de vraag of ik tips heb voor retraites. Lijkt het jou ook wel wat om eens op retraite te gaan? Ik kan het je zeker aanraden! Jezelf één of meerdere dagen terugtrekken uit je dagelijks leven en tijd doorbrengen in meditatie is een geweldige ervaring.
In dit artikel vertel ik eerst waarom ik iedereen zou aanraden om eens op retraite te gaan. Daarna help ik je op weg bij het kiezen van een meditatie-retraite die op dit moment bij jou past. Daarna geef ik je mijn tips om je voor te bereiden en het meeste uit je retraite te halen.
Inhoud
Highlights
Op retraite gaan is goed voor innerlijke rust en ontspanning, verdieping van je meditatiebeoefening, persoonlijke groei en zo veel meer!
- Het kiezen van een meditatieretraite kan moeilijk zijn. Wij helpen je op weg.
- Haal het meeste uit jouw retraite met onze tips.
Waarom op retraite?
1. Innerlijke rust en ontspanning
Het dagelijkse leven vraagt vaak veel van ons. We willen carrière maken, een gezin draaiende houden, een leuke vriend(in) zijn, gezond eten, sporten, avonturen beleven… Het kan behoorlijk hectisch en stressvol zijn. Een meditatie-retraite biedt de mogelijkheid om de dagelijkse drukte in te ruilen voor een omgeving van rust en stilte. Er wordt even niets van je gevraagd. Het stelt je in staat om te vertragen, te ontspannen en je innerlijke rust te herstellen. Je stress-systeem kan tot rust komen en je kan je dan ook herboren voelen als je terugkomt.
2. Verdieping van je meditatiebeoefening
Een meditatie-retraite biedt een uitgelezen kans om je meditatie-beoefening te verdiepen. Mediteer je al regelmatig, maar wil je graag eens ervaren hoe het is om wat dieper te gaan? Een retraite biedt de omgeving en structuur die bevorderlijk zijn voor langere meditatiesessies. Door jezelf onder te dompelen in een retraite kun je je concentratie en aandacht versterken en nieuwe niveaus van bewustzijn verkennen.
3. Zelfreflectie en persoonlijke groei
Een meditatie-retraite geeft je de tijd en ruimte om te reflecteren en te groeien. Door de afwezigheid van externe afleidingen kun je jezelf beter leren kennen en een dieper begrip ontwikkelen van je gedachten, emoties en patronen. Dit kan leiden tot persoonlijke groei, zelfacceptatie en het loslaten van belemmerende overtuigingen. Toen ik in een moeilijke fase zat en niet goed wist wat ik met mezelf aan moest, hielp het mij enorm om op retraite te gaan. Ik kreeg daar de rust, ruimte en begeleiding om mijn situatie met een frisse blik te bekijken. De nieuwe zelfkennis die ik daar op deed hielp enorm om dingen in perspectief te plaatsen, meer van mijzelf te gaan houden en in te zien wat echt belangrijk voor mij is.
4. Verbinding met anderen
Tijdens een retraite voel ik mij altijd zo dankbaar en blij om omringd te zijn met andere mensen die net als ik hun agenda leegruimen om te mediteren. Dat kan mij echt ontroeren. Een retraite biedt de gelegenheid om ervaringen te delen, van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen in de reis naar innerlijke transformatie. Het kan een gevoel van gemeenschap en verbondenheid creëren. Zelfs tijdens stilteretraites waarin ik 13 dagen lang met niemand communiceerde, voelde ik die verbondenheid en steun van de groep.
5. Een boost voor je dagelijkse meditatie-beoefening
In mijn ervaring kan een dagelijkse meditatieroutine gemakkelijk verwateren als je het niet regelmatig een ‘boost’ geeft. Door een paar dagen volledig bezig te zijn met meditatie en mindfulness, verbind je langere tijd met de innerlijke rust in jezelf. Je krijgt een diepere betekenis van wat mindfulness is en hoe het is om in het hier en nu te zijn, zonder oordeel en streven. Dit versterkte bewustzijn helpt je om vervolgens je dagelijkse meditatiebeoefening extra kracht te geven. Na een retraite ben je een tijdje lang weer meer bereidwillig en eager om elke dag weer te gaan zitten op je meditatiekussen, om contact te maken met de nieuw opgebouwde rust in jezelf. Het komt je meditatiegewoonte dus ten goede.
Hoe je een retraite kiest: de perfecte retraite voor jou
Retraites zijn er in alle vormen en maten. Is een eenvoudige stilte-retraites iets voor jou, waar je een maximaal aantal uren in meditatie bent? Wil je persoonlijke coaching tijdens je retraite? Of vooral genieten en uitrusten en ‘s avonds met de groep gezellig een wijntje drinken? Welke bij jou past hangt af van een aantal factoren. Het is belangrijk om even goed stil te staan bij de volgende punten, voordat je een retraite kiest.
Wat wil je eruit halen?
De retraite die bij je past hangt met name af van wat je uit de retraite zou willen halen. Heb je behoefte aan rust en wil je vooral even relaxen en niets hoeven? Dan zou ik een ander type retraite aanraden dan als het je doel is om uit je comfortzone te gaan. Bepaal dus eerst voor jezelf waar je naar op zoek bent.
Hiervoor kun je even rustig gaan zitten, je ogen sluiten en jezelf de vraag stellen: wat wil ik eruit halen? Waar heb ik behoefte aan? Wanneer is het geslaagd? Noteer vervolgens wat er in je op komt.

Rusten, relaxen, verbinden met anderen, genieten van de natuur, stilte, persoonlijke groei, jezelf uitdagen, uit je comfortzone gaan, je grenzen verkennen, spirituele groei, verbinden met jezelf, concentratie verbeteren, meditatie-beoefening verdiepen, transformatie doormaken, jezelf beter leren kennen, reflecteren, herstellen, verbinding met God/het universum, erachter komen wat je wil/wat belangrijk voor je is, moeilijke beslissing maken.
Hoelang wil je op retraite gaan?
De lengte van retraites verschilt nogal, en kan variëren van 6 uur tot uuhm… 3 jaar. Hoewel ik regelmatig hoor dat mensen ‘cold turkey’ een vipassana-retraite van 10 dagen instappen, zou ik aanraden om klein te beginnen. Een dag of een (lang) weekend kan je een mooie kennismaking geven als je voor het eerst op retraite gaat. Bevalt het? Dan kan je daarna een langere retraite aangaan.
Het hangt natuurlijk ook af van de intensiteit van de retraite. Een relaxte yoga-vakantie in Portugal met veel vrije tijd zal makkelijker vol te houden zijn dan een retraite met absolute stilte en vaste meditaties vanaf 5 uur ‘s ochtends.
Stilteretraite of niet?
Bij sommige retraites wordt ‘nobele stilte’ aangehouden. Dat betekent dat je niet met anderen praat, en óók geen oogcontact maakt of non-verbaal communiceert. Ik heb dit altijd als heel waardevol ervaren. Door je automatische communicatie-patronen te doorbreken leer je veel over jezelf. Je beperkt daardoor externe afleidingen en wordt daardoor veel scherpzinniger voor alles wat je in je lichaam en geest ervaart. Ik zou je dus zeker aanraden om dit een keer een kans te geven.
Bij andere retraites kun je tussen de meditaties door verbinden met anderen. Ook dit kan een waardevol component zijn. Je kunt je ervaringen delen en dat kan nieuwe inzichten opleveren. Ook hebben veel retraites een coaching-element, waarin je gesprekken voert met leraren/coaches om jouw proces te begeleiden en inzichten te verdiepen.
Tenzij het echt het doel van jouw retraite is om te verbinden met anderen, zou ik bij een retraite proberen om beperkt en bewust te communiceren met anderen. Je gaat meestal juíst weg om tijd met jezelf door te brengen. Het is zonde als je vervolgens vervalt in uitgebreide gesprekken over je werk, andermans problemen of samen stiekem gaat klagen over het programma van de retraite of het avondeten.

Kies de juiste leraar/begeleiding
De begeleiding die je bij de retraite krijgt is heel bepalend. Kijk daarom altijd vooraf of je een klik hebt met degene die het organiseert of begeleidt. Lees online over het type meditaties dat wordt aangeboden bij de retraite. Bekijk de website uitgebreid en zoek wat content op van de begeleider(s) via Google, Youtube of Spotify. De meeste meditatie-leraren hebben geleide meditaties of video’s online staan. Misschien kun je ook wel deelnemen aan een korte (online) kennismaking-sessie of een 1-op-1 call plannen met de leraar.
Ook al geloof ik dat we allemaal uiteindelijk naar hetzelfde wijzen, er zijn binnen mindfulness, meditatie, yoga en spiritualiteit veel verschillende invalshoeken en stijlen. Kies een leraar met een invalshoek die bij je past.
De plek en locatie van de retraite
Je hoeft niet naar India of Bali om een waardevolle meditatieretraite te hebben. Dichter bij huis is een ontzettend groot aanbod. Tijdens een retraite verblijf je meestal binnen de muren van een retraitecentrum en krijg je weinig van de omgeving te zien. Daarom zou ik voor een retraite geen oceaan over vliegen, tenzij je toch al die kant op gaat voor een langere vakantie. Beter voor het milieu, kostbare tijd en portemonnee.
De plek maakt in mijn persoonlijke ervaring eigenlijk niet zo heel veel uit. De meeste retraitecentra in Nederland en België hebben een mooie tuin om in te wandelen. Ik ben zelf ook niet zo kieskeurig qua faciliteiten. Ik check de locatie altijd wel even online, maar het speelt geen grote rol in de beslissing van waar ik op retraite ga. Dit heeft ook te maken met mijn doel als ik op retraite ga. Ik ga niet om te genieten van de omgeving, maar om mijn bewustzijn verder te ontwikkelen. Voor jou kan dit natuurlijk anders zijn, als je juist wel wilt genieten van een mooie plek.

Meditatieretraites die ik aanbeveel
Nu ben je misschien wel nieuwsgierig naar welke retraites ikzelf heb gedaan. Ik zal je wat vertellen over de retraites waar ik ben geweest die ik zou aanraden, en waarom.
Secret Garden Retreats
Met stip op 1 voor mij staat Secret Garden Retreats, een kleinschalige retraitecentrum in Spanje gerund door Rose & Ian. In 2017 kwam ik hier voor het eerst, en daarna ben ik nog drie keer teruggeweest. Rose & Ian zijn enorm gepassioneerde mensen die hun ziel verbonden hebben aan het helpen van mensen om diepe transformatie te doormaken. Deze retraite kwam voor mij op een uitgelezen moment toen ik met een burnout thuis zat en een flinke reset nodig had. Ik stond aan het begin van mijn spirituele ontwikkeling en Rose & Ian hebben mij op zo’n krachtige en tegelijkertijd zachte manier begeleid. Retraites van Secret Garden zijn daadwerkelijk transformerend.
Ik zou met name aanraden om hierheen te gaan als je durft uit je comfortzone te gaan en bereid bent je open te stellen. De meditatietechnieken zijn onconventioneel. Je zit niet alleen maar stil op je kussen, maar mag ook dansen, schreeuwen en je emoties uiten. Je krijgt heel persoonlijke begeleiding in je proces. Verder is de omgeving prachtig en Rose kookt heerlijk en gezond.
Ik heb inmiddels een bijzondere band opgebouwd met Rose & Ian en ook samen met Rose een online programma ontwikkeld, de Emotions Mastery.
Rolandjan van Mulligen
Rolandjan is een van mijn favoriete yoga/meditatie-leraren. Ik volgde een tijdje regelmatig zijn yin yoga lessen en ik ben twee keer bij een retraite van hem geweest. Ben je op zoek naar een retraite waarin je kunt thuiskomen bij jezelf? Rolandjan weet met zijn kalmte en wijsheid de juiste setting te creëren om je helemaal te ontspannen. Hij geeft waardevolle lessen over bewustzijn. Je kunt bij hem terecht voor dag- en weekendretraites in Nederland, fantastische (online) yin yoga-lessen en ademcirkels.
Vipassana
Vipassana-meditatie is een bepaalde meditatietechniek die naar verluidt direct door de Boeddha zelf werd onderwezen. Vipassana betekent letterlijk: ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Tijdens de meditaties richt je je aandacht op je directe ervaring in het hier en nu. De focus ligt op het verkennen van de sensaties in je lichaam. Vipassana-retraites worden over de hele wereld georganiseerd. Tegenwoordig is vooral de vorm van de 10-daagse cursus heel bekend, en deze is dan ook op menig bucketlist te vinden.
Er zijn verschillende stromingen binnen Vipassana-meditatie. Ik heb twee verschillende Vipassana-retraites gedaan, eentje van 13 dagen volgens de Mahasi-techniek bij Sangha Metta en een van 10 dagen bij een Goenka-centrum. Ik kan een apart artikel vullen over Vipassana-retraites en de verschillen tussen de retraites die ik heb gedaan. Een verschil is bijvoorbeeld dat bij de Vipassana-retraite die ik bij Sangha Metta deed afwisselend zit- en loopmeditatie gedaan werd en bij Goenka uitsluitend zitmeditatie.
Wat ze gemeen hebben is dat Vipassana-retraites een Boeddhistische inslag hebben. Tijdens ‘dhamma talks’ in de avond leer je over verschillende aspecten van het Boeddhisme. Ik vond dit geweldig interessant. Tijdens vipassana-retraites heerst er ‘nobele stilte’. Wel kan je dagelijks een kort gesprek met een van de leraren aanvragen.
Deze retraites worden in Boeddhistische stijl soms gegeven op basis van donatie, in plaats van een vast bedrag. De retraites zijn populair en het is niet altijd makkelijk een plekje te bemachtigen.
Jan Geurtz
Jan Geurtz is een down-to-earth meditatieleraar die geschoold is in het Tibetaans Boeddhisme. Hij heeft een hoop boeken geschreven, is in veel podcasts te beluisteren en organiseert jaarprogramma’s en retraites. Ik heb bijna al zijn boeken gelezen en twee keer een jaarprogramma’s van hem gedaan. Zijn manier van begeleiden spreekt mij heel erg aan.
Wil je weten of het jou ook aanspreekt? Beluister dan eens een podcast interview met hem of lees een van zijn boeken. Hij geeft retraites over Dzogchen (Tibetaans Boeddhisme) en over liefde & relaties, o.a. in een mooi kasteel in Frankrijk. Zelf ben ik nog nooit bij een van zijn retraites geweest.
FIT Body & Mind
Dit is een organisatie die allerlei verschillende retraites aanbiedt in Nederland. Ze gebruiken mooie retraitelocaties in Zeeland en Castricum. Het aanbod varieert van mindful dance tot cacao ceremonies en yin yoga. Ik heb zelf een keer een retraite via hen gedaan, en ik vond het goed en relaxt georganiseerd. Neem dus vooral een kijkje op hun site om te zien wat er gepland staat.
Mindfulness stiltedag
Wil je laagdrempelig beginnen en eens ervaren hoe het is om een dag lang stil te zijn en te mediteren? Sinds kort organiseer ik Mindfulness Stiltedagen. Tijdens deze dag doen we afwisselende vormen van meditatie zoals zitmeditatie, loopmeditatie, yoga en bodyscan. De dag is van 10:00-16:00u, dus duurt niet al te lang. Tijdens de dag houden we stilte aan, ook tijdens de lunch. Aan het begin en aan het einde van de dag is er de gelegenheid om uit te wisselen.

Tips om het meeste uit je retraite te halen
Oké, je hebt de knoop doorgehakt. Je gaat op retraite. Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je retraite kan halen, heb ik een paar tips voor je op een rijtje gezet. Zo bereid je je het beste voor op een retraite.
Bepaal je intenties
Overweeg vooraf welke intenties je hebt voor de meditatie-retraite. Wat hoop je te bereiken of te ervaren? Door je intenties helder te formuleren, geef je jezelf een richtpunt tijdens de retraite. Dit kan helpen om gefocust te blijven en de diepte van je meditatie te vergroten.
Laat je verwachtingen varen
Zodra je eenmaal je intentie hebt bepaald, is het de kunst om de verwachtingen voor de retraite los te laten. Een van de grootste valkuilen is het hebben van te hoge verwachtingen. Verwacht niet dat je tijdens een retraite de verlichting bereikt of zwevend de zaal uitkomt.
Misschien heb je van anderen ervaringen gehoord over hun retraites en wat ze eruit hebben gehaald. Realiseer je hierbij dat meditatie een persoonlijke reis is en dat iedereen het op zijn/haar eigen unieke manier ervaart. Laat los en sta open voor wat er ook maar op je pad komt.
Door bepaalde verwachtingen te hebben, heb je de kans dat je onbewust het proces gaat sturen. Daarmee beperk je de mogelijkheden van groei die je kunt doormaken, die vaak heel anders is dan we van tevoren hadden kunnen verwachten. Meditatie draait juist om loslaten en openstaan voor wat het moment je brengt. Door verwachtingen los te laten, ontstaan de mooiste inzichten/ervaringen.
Dat geldt ook voor als je zelf al vaker op retraite bent geweest. Elke keer dat je gaat zal het weer anders zijn, dus houd je niet te veel vast aan die ene mooie meditatie-ervaring die je eerder hebt gehad. En heb je juist een ervaring gehad die tegenviel? Ga een volgende retraite dan weer met een open blik in. Je weet niet hoe het deze keer zal zijn. Een ding is zeker: anders dan de vorige keer.
Lees over de retraite
Als je de kans hebt, informeer jezelf dan over de specifieke details van de retraite. Lees over het retraitecentrum, de leraren, de meditatiepraktijken die worden beoefend en eventuele richtlijnen of regels die van toepassing zijn. Bestudeer ook het dagprogramma alvast als die beschikbaar is. Dit helpt je om beter voorbereid en op je gemak te voelen bij aankomst.
Tijdens een retraite wil je je min mogelijk druk maken over het programma of ‘de bedoeling’. Je wilt je laten meevoeren en je eraan over kunnen geven. Dit is voor onze ‘mind’ nogal lastig. We willen graag controle. Door in ieder geval op de hoogte te zijn van het programma en wat je ongeveer kan verwachten, kunnen we ons makkelijker overgeven aan het proces.
Bereid je lichaam voor
Naast het voorbereiden van je geest, is het ook belangrijk om je lichaam voor te bereiden. Om het meeste uit je retraite te halen, zou ik je aanraden om de dagen voor de retraite voldoende te slapen en wat gezonder te eten dan normaal. Vermijd zware maaltijden vlak voor de retraite.
Ga je op een langere retraite, zoals een 10-daagse vipassana? Dan zou je je lichaam kunnen voorbereiden door de weken vooraf meer yoga te doen en te oefenen met wat langere dagelijkse meditaties om een goede houding te vinden.
Besteed aandacht aan het afsluiten voordat je retraite begint
Op retraite wil je je zo veel mogelijk kunnen overgeven aan het proces, en aan de rust en stilte. Zorg er daarom voor dat je je dagelijks leven even echt achter je kunt laten. Bedenk een week van tevoren alvast wat echt belangrijk is om nog voor de retraite af te ronden, en wat wel even kan wachten. Hoe minder je op het laatste moment moet haasten, hoe makkelijker je je kunt focussen aan het begin van je retraite.
Zorg dat iedereen op je werk en in je omgeving op de hoogte is van dat je een paar dagen niet bereikbaar bent, en dan ook écht niet bereikbaar. We hebben vaak de neiging te denken dat alles in de soep loopt zonder ons, meestal ten onrechte 😉 Geef een noodnummer van het retraitecentrum aan je familie, zodat je met een gerust hart je telefoon uit kunt zetten.
Natuurlijk zullen er alsnog gedachten opkomen over wat je de afgelopen dagen nog had moeten doen, of wat je gaat doen als je weer terug bent. Dat hoort erbij. Maar door er wat extra aandacht aan te besteden, beperk je de kans dat je de eerste uren/dagen je op zit te vreten over dat ene mailtje dat er echt nog uit had gemoeten. Zo kun je de kostbare tijd die je op retraite hebt benutten aan meditatie en spirituele groei.
De paklijst
Door mijn retraite-ervaringen van de afgelopen jaren heb ik een lijstje met items verzameld die ik altijd meeneem op retraite. Het zijn simpele dingen die je comfort een stuk kunnen verhogen tijdens een retraite. Dit zijn de dingen die ik zou aanraden om mee te nemen:
- Op nummer 1 op de paklijst staan comfortabele, loszittende kleren. Je bent daar niet om mooi te zijn, dus zorg vooral voor comfort en waar je je prettig in voelt. Een joggingbroek en simpel shirt is prima.
- Meestal zijn meditatiekussens, dekens, stoelen ruim aanwezig, maar je kunt gerust ook wat van je eigen spullen meenemen die je thuis gebruikt bij het mediteren, zoals een meditatiekussen of kleedje. Ik neem zelf altijd mijn eigen meditatiekussen mee.
- Neem genoeg warme kleding/laagjes mee, want als je lang stil zit krijg je het kouder dan als je actief bezig bent. Dit is persoonlijk, want ik hoor van sommige mensen dat ze het juist heel warm krijgen bij het mediteren. Neem in ieder geval een dikke trui en dikke sokken en een sjaal mee, óók als je retraite in de zomer is. In de avonden en ochtenden kan het koud worden.
- Waterfles
- Een thermoskan om thee in te bewaren kan handig zijn. Ik heb dat zelf nooit meegenomen, maar ik zie iedereen op retraites er altijd mee lopen.
- Schoenen die je makkelijk aan en uit kan trekken. Je loopt tijdens een retraite de hele dag door de meditatiezaal in en uit, en wilt niet iedere keer moeite moeten doen om je schoenen aan en uit te krijgen.
- Instapslippers waar je makkelijk met je sokken in en uit kan.
- Sloffen: ik heb regelmatig koude vloeren meegemaakt. Neem dus lekker een paar sloffen mee om je voeten warm te houden 🙂
- Dagboek om ervaringen te noteren
Hopelijk helpt dit lijstje je met een goede voorbereiding op de retraite, en bega je niet de fouten die ik heb gemaakt. Bij een van mijn retraites die midden in de zomer was, heb ik de leiding moeten vragen of ze toevallig een extra trui hadden, omdat ik veel te weinig warms mee had. Het was overdag bijna 30 graden, maar bij de meditaties in de vroege ochtend en avond, had ik niet genoeg aan de ene dunne trui die ik mee had.
Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen
Kom naar de retraite met een open geest en wees bereid om nieuwe dingen te leren en ervaren. Sta open voor verschillende meditatietechnieken, leringen en inzichten. Wees nieuwsgierig en omarm de mogelijkheid van persoonlijke groei en transformatie.
Een meditatie-retraite kan een diepe innerlijke reis zijn en soms kunnen onverwachte emoties of uitdagingen opkomen. Wees bereid om het onverwachte te omarmen en geef jezelf toestemming om te groeien en te verkennen, zelfs als het ongemakkelijk of uitdagend aanvoelt. Onthoud dat dit deel uitmaakt van het proces van persoonlijke ontwikkeling.
Na de retraite
Wat heb je nodig direct na een retraite?
Pro-tip: plan geen weekendje weg met je studievrienden direct na je retraite, zoals ik deed bij mijn eerste Vipassana 😉 Als het niets anders kan, zeg er dan je retraite niet voor af. Maar als het lukt om het zo te plannen dat je na de retraite wat tijd voor jezelf hebt, doe het dan 🙂
Neem de tijd om rustig weer in je dagelijks leven te landen, je inzichten te verwerken en je ervaringen op te schrijven of aan een goede vriend of vriendin te vertellen.
Schrijf je inzichten op
Als we een tijdje uit ons dagelijks leven stappen, ontstaat er ruimte in ons hoofd. De ruis van de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden is even weg. Je kunt hierdoor dingen helderder zien. Je hebt wat meer afstand van de situatie, je komt los van meningen van anderen en je bent meer dan ooit verbonden met jezelf en wat belangrijk voor jou is. Schrijf na je retraite daarom op welke inzichten je hebt gekregen.
Je hoeft echter nog niet direct je leven om te gooien op basis van je inzichten, zie de volgende tip 👇
Neem niet direct grote beslissingen
Misschien zie je tijdens je retraite het licht en weet je ineens zeker dat je ontslag wilt nemen of je relatie wil verbreken. Ik kreeg ooit het advies om geen grote beslissingen te nemen tijdens of direct na een retraite, en daar zit wel wat in. Ik geloof er wél in dat je tijdens een retraite dingen helderder kan gaan zien dan je normaal doet. Laat het je echter niet drijven tot een overhaaste beslissing. Als je daadwerkelijk verhelderend inzicht hebt gehad, dan neem je dat vanzelf mee.
Schrijf je inzichten op, en toets je nieuwe gevoel in de dagen/weken na je retraite. Neem even de tijd. Houd een dagboek bij en breng meer tijd dan normaal in meditatie door. Blijft je gevoel even sterk? Dan kun je een paar weken later natuurlijk alsnog een knoop doorhakken en vol gaan voor een nieuwe richting in je leven.
Zet je mindfulness voort in het dagelijks leven

Een meditatie-retraite is niet alleen bedoeld voor de retraite zelf, maar ook om je te helpen mindfulness in je dagelijks leven te integreren. Neem de lessen en praktijken die je tijdens de retraite hebt geleerd mee naar huis.
Na een meditatie-retraite is het perfecte moment om mindfulness in je routine te brengen, omdat je waarschijnlijk vol inspiratie terugkomt. Nu je de effecten van meditatie wat dieper hebt kunnen ervaren is je vertrouwen erin gegroeid. Maak gebruik van dit momentum om van meditatie een gewoonte te maken.
Kijk of je de rust en het bewustzijn dat je hebt gevonden ook gedurende de dag kunt vasthouden. Of het nu gaat om het aandachtig drinken van je ochtendkoffie of het bewust luisteren naar een vriend tijdens een gesprek. Het zijn de kleine momenten van mindfulness die een groot verschil kunnen maken in je algehele welzijn (en dat van anderen).
Messias-syndroom
Een retraite kan je soms levensveranderende inzichten geven. Sommige mensen hebben ook bijzondere ervaringen tijdens een retraite, een glimps van verlichting, of een diepe meditatie-ervaring. Die ervaringen wil je dan delen, het liefst met iedereen die je tegenkomt. En dat is natuurlijk geweldig. Deel je ervaringen vooral, je hoeft het niet voor jezelf te houden. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat andere mensen deze ervaring niet hebben gehad en een ander perspectief hebben. Niet iedereen staat open voor meditatie, mindfulness en spiritualiteit. En dat is oké. Neem je gegroeide bewustzijn mee in de gesprekken die je voert. Hoe reageert de ander, klapt iemand dicht of wil iemand graag meer weten? Wees sensitief en voel aan wat je wel en niet wil delen.
Veel plezier op retraite 😃
Zo, dat waren ze. Mijn tips over op meditatie-retraite gaan. Ik hoop dat je enthousiast bent geworden om een keer een meditatie-retraite te gaan doen, en dat je na het lezen van dit artikel iets beter weet waar te beginnen en hoe je je voor kunt bereiden!
Meditatie is een fantastische reis van ontdekking, groei en ontspanning. Gun het jezelf om een keer je dagelijks leven achter je te laten voor een retraite.
Wil jij een mooie retraite-ervaring delen op onze blog? Of wil je wat specifieke tips over retraites? Stuur me vooral een mailtje, happy to help! marjolein@mindfulminuut.nl

Ademhalingsoefeningen voor ontspanning: een beginnersgids
“Een diepe zucht kan wonderen doen.” Een volksgezegde dat ons leert over de kalmerende krachten van ademhaling. Wanneer we gestresst of angstig zijn, schakelt ons ademhalingspatroon vaak om in korte,

Mindful op vakantie: in 7 stappen op vakantie zonder stress
Je hebt je vakantie geboekt en denkt heerlijk op vakantie te gaan. Maar de dagen of zelfs weken voor de vakantie zijn stressvol. Je moet nog zoveel werk afmaken, nog

Haat-liefde verhouding met prikkels: maak kennis met de High Sensation Seeker
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat gekenmerkt wordt door een diepgaande gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Mensen met deze eigenschap verwerken prikkels en informatie op een intensere, complexere manier. Recentelijk

Minder piekeren en meer rust? Hoe meditatie jou helpt bij stress
Moeten. We zouden eens ‘moeten’ turven hoe vaak we dagelijks het woord ‘moeten’ gebruiken. We moeten carrière maken, dat festivalletje meepakken, aan onze summer body werken, op de koffie bij

Op reis naar binnen: een gids voor meditatie-retraites
Ontsnappen aan de dagelijkse drukte en jezelf onderdompelen in een oase van rust en stilte. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Welkom in de wereld van meditatie-retraites! Regelmatig

Hoelang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Stress is een normale reactie van ons lichaam op uitdagende situaties. Wanneer we ons bedreigd of overweldigd voelen, geeft ons lichaam verschillende hormonen en neurotransmitters vrij, zoals cortisol en adrenaline.