Je hebt je vakantie geboekt en denkt heerlijk op vakantie te gaan. Maar de dagen of zelfs weken voor de vakantie zijn stressvol. Je moet nog zoveel werk afmaken, nog schoonmaken, de was draaien, last-minute je koffer inpakken en toch nog even snel naar de winkel om de laatste dingetjes te halen. Kortom, stress! Vervolgens begin je oververmoeid de vakantie waar je zo lang naar hebt uitgekeken. Klinkt dit herkenbaar?

Hoewel het de bedoeling is om lekker te ontspannen op vakantie, kan de voorbereidingsstress vermoeiend zijn. Je creëert vaak (onbewust) hoge verwachtingen die niet altijd worden waargemaakt. Deze 7 stappen zorgen ervoor dat je mindful op vakantie gaat en fijne herinneringen maakt om op terug te kijken. 

Highlights

  • Vakantiestress kan verschillende oorzaken hebben. Zoals onder andere werkstress, voorbereiding en planning, financiële druk en tijdsdruk. 

  • 5 stappen om vakantiestress te verminderen en volop te genieten van je vakantie. Van bewuste voorbereiding en planning tot het omarmen van het moment.

  • Mindfulness is een effectief hulpmiddel om vakantiestress te verminderen.

Inhoud

Zo herken jij vakantiestress

Krijg jij al paniek wanneer je denkt aan het inpakken van je bagage? Dat is een van de symptomen van vakantiestress, ook wel bekend als reisstress of vakantie-angst. Vakantiestress verwijst naar de gevoelens van spanning, onrust of nervositeit die kunnen ontstaan in de aanloop naar een vakantie of tijdens het reizen zelf. Het herkennen van (vakantie)stress is de eerste stap naar het verbeteren van jouw vakantie-ervaring. Symptomen van vakantiestress kunnen variëren van lichte ongemakken tot meer uitgesproken tekenen van spanning. Veel voorkomende symptomen zijn:

Hoewel vakanties bedoeld zijn om te ontspannen en te genieten, kunnen verschillende oorzaken leiden tot vakantiestress -en angst. Met als gevolg, het niet optimaal kunnen genieten van je vakantie. Het is belangrijk om op deze signalen te letten en tijd te nemen om te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen, zodat je volop van je vakantie kunt genieten en de stress tot een minimum beperkt blijft.

Oorzaken van vakantiestress

Hoe vakantiestress ontstaat kan voor iedereen verschillend zijn. Toch zijn er een aantal veel voorkomende oorzaken. Komen deze oorzaken jou bekend voor?

Werkstress (die je ook meeneemt in je bagage)

Werk jij ook de week voordat je op vakantie nog even langer door, zodat je alles afhebt voordat je op vakantie gaat? Je wilt alles netjes afhandelen en je collega’s werk besparen. 

Deze werkstress zorgt ervoor dat je niet fijn op vakantie gaat. Veel mensen moeten ook echt ‘opladen’ en ‘bijkomen’ van al het harde werk.

Voorbereiding en planning

Het plannen en voorbereiden van een vakantie kan veel werk en organisatie vergen. Het regelen van accommodatie, vluchten, reisschema’s en andere logistieke details kan overweldigend zijn.

Financiële druk

Vakanties kunnen duur zijn. Zeker als je met de hele familie op vakantie gaat. De financiële zorgen over de kosten van jouw vakantie kunnen bijdragen aan stress.

Tijdsdruk

Zorgen dat alles geregeld is en dat je op tijd op je bestemming aankomt, kan druk veroorzaken. Vooral als er strakke deadlines zijn of als je meerdere bestemmingen wilt bezoeken.

Te hoge verwachtingen

Heb jij ook dat de vakantie ontspannend, leuk en zorgeloos moet zijn? Vaak hebben we te hoge verwachtingen van een vakantie, zoals het hebben van de “perfecte” tijd. Dit kan stress veroorzaken. Zeker als dingen anders verlopen en de werkelijkheid niet aan die verwachtingen voldoet.

Reisproblemen

Tijdens het reizen kunnen er onverwachte problemen ontstaan, zoals vertragingen, annuleringen, verloren bagage, taalbarrières of culturele verschillen. Deze onverwachte problemen kunnen stress veroorzaken.

Verschil in dagelijkse routines en ‘out of your comfortzones’

Het loslaten van dagelijkse routines en comfortzone, zoals het eigen huis en de vertrouwde omgevingen, kan voor sommige mensen angst of stress veroorzaken.

Sociale druk en het anderen naar de zin maken

Sociale verplichtingen of het vergelijken van vakantie-ervaringen met anderen kan druk opleggen en stress veroorzaken. Je wilt natuurlijk dat ook je kinderen, familie, of vriend/vriendin een fijne tijd hebben.

Hoe mindfulness helpt bij vakantiestress 🧘🏻‍♀️

Mindfulness is een handige tool om vakantiestress te verminderen. Door bewust aanwezig te zijn in het huidige moment, zonder oordeel, stelt mindfulness ons in staat om met meer kalmte en balans op uitdagingen te reageren. 

Wat is Mindfulness?

Mindfulness betekent ‘je volledig bewust zijn van het huidige moment, zonder oordeel’. Het gaat om het bewust observeren van gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de omgeving, zonder eraan vast te houden of ernaar te reageren. De kern van mindfulness is om volledig aanwezig te zijn in het moment, zonder afgeleid te worden door gedachten over het verleden of de toekomst.Ben je nog niet bekend met mindfulness? Lees meer over de 7 principes van mindfulness. 

Mindfulness kan je oefenen door te mediteren, waarbij je je aandacht richt op o.a. je ademhaling. (Check deze handige en korte ademhalingsoefening

Voor vertrek 🚗🛫

Stap 1: Visualiseer je ideale vakantie

Het visualiseren van jouw ideale vakantie is een krachtige oefening om een helder beeld te krijgen van wat je zoekt in een ontspannen vakantie. Sluit je ogen en stel je voor dat je op jouw droombestemming bent. Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit? Waar laad jij van op en waar beleef jij plezier aan? Door te visualiseren en je deze dingen af te vragen, help je jezelf om bewust te kiezen voor activiteiten en ervaringen die echt bijdragen aan jouw welzijn tijdens je vakantie.

Praat hierover met je reisgenoten (familie en/of vrienden). Wat vinden jullie belangrijk op vakantie? Willen jullie lekker chillen aan het zwembad of houden jullie van een actieve vakantie? Willen jullie duiken in de cultuur en geschiedenis van de bestemming?

Door al vooraf met elkaar te praten over waar jullie zin in hebben en wat jullie van elkaar verwachten, ga je relaxter op vakantie. Als de verwachtingen uit elkaar liggen, kunnen jullie daar nu alvast afspraken over maken.

Stap 2: Doe een braindump

Tijdens een braindump zet je alles wat er in je hoofd speelt ongefilterd op papier. Het is een manier om je hoofd leeg te maken en alles wat erin je op komt op te schrijven, zonder dat je je zorgen maakt over de structuur, volgorde of perfectie. Doe voordat je op vakantie gaat een braindump en lees daarna door wat je opgeschreven hebt. Zitten er nog ideeën, zorgen, to-do’tjes bij waar je écht nog iets mee moet of wilt voordat je vertrekt? Welke dingen kunnen wachten? Besluit wat je nog oppakt en wat je laat liggen tot na de vakantie. Schrijf ook dingen op die jij graag op vakantie wilt doen. Focus niet alleen op jouw reisgenoten, maar ook op jezelf. Waar laad jij van op? 

Stap 3: Neem de tijd voor inpakken

Maar liefst 38% van onze volgers op Instagram zegt dat het inpakken de meeste vakantiestress oplevert. Inpakken kan zowel super leuk als stressvol zijn. In de voorbereiding op je reis, kan de gedachte van het organiseren en het inpakken van al je spullen best overweldigend zijn. Zeker als je veel mee te nemen hebt! 

Begin daarom een week of zelfs twee weken van te voren met het maken van een paklijst, zodat je niets belangrijks vergeet en zonder stress je koffer kunt inpakken. 

Met deze inpaktips, word jij een inpak-pro!

Instagram: @mindfulminuut

Stap 4: Voorbereiding en planning

Voorbereiding is het halve werk! Toch staat het bij ons op nummer 2 van de dingen die vakantiestress opleveren. Het klinkt wat cliché, maar begin op tijd met plannen. Dit voorkomt dat je nog van alles last-minute gaat doen. Een braindump helpt hierbij. Schrijf alles op wat je leuk vindt om te doen of wilt doen op jouw vakantiebestemming. Wil je een relaxte of juist een actieve vakantie? Dump alles op papier!

Ga vervolgens op zoek naar vakantiebestemmingen, accommodaties en reisschema’s die passen bij jouw behoeftes. Het opstellen van een gedetailleerd reisplan helpt niet alleen bij het houden van overzicht, maar ook bij het minimaliseren van onverwachte uitdagingen. Denk aan het weer, lokale culturele normen, feestdagen. Door vluchten en accommodaties vroegtijdig te boeken, profiteer je vaak van lagere prijzen en betere beschikbaarheid. Vooral bij vluchten geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de vlucht.

Belangrijk: vergeet ook niet je eigen rustmomenten in te plannen. Neem bijvoorbeeld minimaal 1 dag voor vakantie en 1 dag na de vakantie extra vrij. Dit geeft je iets meer ruimte en is het echt waard!

Op vakantie 🏕️

Stap 5: Relaxed op reis

Eindelijk, het is zover! Je gaat eindelijk op vakantie. Misschien ben je zelfs wel een beetje zenuwachtig voor de reis of maak je je zorgen of alles wel goed verloopt. Je hebt alles gepland, wat je al veel stress scheelt. Toch voelt alles wat onrustig aan in je lichaam. 

Zonder stress en negativiteit reizen is een combinatie van voorbereiding, bewuste keuzes en een positieve mindset. Het is belangrijk om flexibel te blijven en je verwachtingen aan te passen aan eventuele onverwachte situaties, zoals vertragingen of wijzigingen in plannen. Onderweg is het waardevol om bewust te blijven van het huidige moment, stress los te laten en je te focussen op de positieve dingen die je te wachten staan. So sit back and relax!

Stressverlichtingstechnieken zoals mindfulness, diepe ademhaling en visualisatie, helpen jou te ontspannen en te genieten van elk moment van je reis. Het vermijden van overhaaste schema’s en het nemen van pauzes om te rusten en herstellen, zijn ook belangrijke elementen voor een stressvrije reis.

Kortom, reizen zonder stress vraagt aandacht voor detail, flexibiliteit en een proactieve houding om te zorgen voor een reiservaring vol vreugde en welzijn. Je hoeft het ook allemaal niet zo serieus te nemen, laat de reis over je heen komen en probeer te genieten!

Stap 6: Loslaten van verwachtingen

Een bron van vakantiestress is het vasthouden aan hoge verwachtingen. Belangrijk hierbij is mildheid voor jezelf. Het is oké dat je niet meteen helemaal kan loslaten. In plaats van te proberen om alles perfect te laten verlopen, accepteer dat niet alles volgens plan zal gaan. Laat de druk om aan een ideaal beeld te voldoen los en waardeer de unieke momenten zoals ze zich voordoen. Vind je het toch nog moeilijk om los te laten? Probeer eens deze loslaat meditatie van Mindful Minuut.

Stap 7: Ontspannen en genieten 🏖

Genieten van je vakantie draait om bewuste aanwezigheid, het omarmen van nieuwe ervaringen en het focussen op het hier en nu. Je kan daarom goed oefenen met ”een frisse blik”. Het is een tijd waarin we vaak uit onze dagelijkse routines stappen en ons openstellen voor nieuwe ervaringen. Door bewust onze verwachtingen en vooroordelen los te laten, kunnen we de bestemming, de mensen en de cultuur op een dieper niveau waarnemen. Neem de tijd om je omgeving te verkennen met al je zintuigen en sta open voor ontmoetingen met nieuwe mensen en culturen. Proef de lokale gerechten met aandacht door mindful te eten (lees hier hoe).

Laat jezelf toe om te ontspannen zonder schuldgevoelens en neem de vrijheid om te genieten van de activiteiten die je blij maken, of het nu gaat om luieren op een strand, wandelen door straatjes of nieuwe gerechten proeven. Het vastleggen van herinneringen in foto’s, notities of gewoon in je geest kan je helpen om een fijne vakantie te hebben. Door jezelf de toestemming te geven om volledig aanwezig te zijn en bewust te genieten van elke ervaring, maak je van je vakantie een blijvende herinnering met waardevolle momenten!

Probeer de micro-meditaties van Mindful Minuut!
Ineke van Amerongen
Ineke van Amerongen
63 jaar
Lees verder
“Even een minuutje met aandacht voor mijzelf. Voordat ik aan de stressvolle werkdag begin.”
Anieke Lamers
Anieke Lamers
32 jaar
Lees verder
“Al ruim twee jaar mediteer ik dagelijks met Mindful Minuut. Ik geloof sterk dat het zit in kleine momentjes en dit brengt bij mij een grote verandering teweeg!”
Jeanet Oudshoorn-Bouman
Jeanet Oudshoorn-Bouman
37 Jaar
Lees verder
“Ik ben super blij met de dagelijkse mindfulminuutjes. Ik merk dat ik sinds ik ze luister veel meer structureel aan mindfulness doe. Daarvoor wilde ik het wel maar kwam het er maar niet van. Super toegankelijk en waardevol!”
Previous
Next

Meditaties voor op vakantie en erna

We leggen onszelf op om continu nuttig bezig te zijn, meer uit het leven te halen. We zien vrije tijd als een een ‘herstelperiode’. Dat betekent dus dat we onszelf en elkaar de rest van het jaar beschadigen, en dat blijkbaar normaal vinden (van de filosoof Kris Pint). Daarom is het goed om een meditatieroutine op te bouwen. Elke dag een momentje voor jezelf. Even rust. Wist je dat mediteren enorm veel voordelen heeft? Probeer de meditaties van Mindful Minuut.

Oefen met loslaten

Vind je het lastig om dingen los te laten? Met deze meditatie oefen je met loslaten. We focussen hierbij op voelen in plaats van denken. 

Switch naar ontspanning

Met deze meditatie switch je naar volledige ontspanning in 3 minuten.

Oefen met acceptatie

Ontspan tijdens deze meditatie met het feit dat het ook oke is om nu even niet te kunnen ontspannen. 

Mediteer met Mindful Minuut