Moeten. We zouden eens ‘moeten’ turven hoe vaak we dagelijks het woord ‘moeten’ gebruiken. We moeten carrière maken, dat festivalletje meepakken, aan onze summer body werken, op de koffie bij onze lievelingstante. En ga zo maar door. We zijn steeds veeleisender en strenger voor onszelf geworden. We willen op 10 verschillende plekken tegelijk zijn, maar kunnen onszelf niet opsplitsen. En dit geeft: stress. Laten we een aantal veelvoorkomende stressklachten doornemen. Stressklachten zijn volgens Thuisarts.nl

Maar ook:

Inhoud

Highlights

  • Veelvoorkomende stressklachten zijn; piekeren, slecht slapen, gespannen gevoel en lichamelijke klachten. Stress een herkenbaar probleem is dat bijna iedereen wel eens ervaart.

  • Positieve effecten van meditatie bij stress: Meditatie kan helpen bij het omgaan met stress. Het stopt de vecht- of vluchtreactie, zorgt voor ontspanning en helpt bij het loslaten van de druk om perfect te moeten zijn.

  • Valkuilen van meditatie en helpende overtuigingen:  Zoals het hebben van onrealistische doelen en het creëren van een nep-werkelijkheid. Het benadrukt het belang van vriendelijkheid en compassie naar jezelf tijdens het mediteren en het ontwikkelen van een meditatie routine. Het introduceert ook het concept van helpende overtuigingen en moedigt aan om “ik moet” om te buigen naar “ik wil”.

Stressmanagement: De sleutel tot een gebalanceerd leven

En? Herkenbaar? Vrijwel iedereen ervaart weleens stress. Ga jezelf dus niet opleggen dat je geen stress mag hebben en een stressvrij leven ‘moet’ leiden. Maar denk jij vaak dat je alles perfect moet doen of altijd bezig moet zijn? Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten of om hulp te vragen? Doe je vaak van alles tegelijk? Dan ervaar jij waarschijnlijk sneller stress dan anderen. En dat is zonde. Want juist deze stress remt jou in het genieten van de kleine succeservaringen op werk, dat festivalletje met vrienden, die yoga les waar je naar uitkijkt en dat kopje koffie met jouw lievelingstante. Het weerhoudt jou van het zijn in het hier en nu.

Het is niet de oplossing om alles in je agenda te schrappen en jezelf op te sluiten als kluizenaar. Want werk, sociale relaties, lichamelijke gezondheid en andere activiteiten zoals hobby’s zijn belangrijk voor een mens (Van Leeuwen-den Dekker & Poll, 2016). Wel is het waardevol om te onderzoeken hoe je ervoor zorgt dat jouw agenda jou minder stress geeft en minder angstig maakt. Zodat je op zondagavond niet in paniek schiet en maandagochtend met frisse energie jouw week start. Maar hoe dan? Dat ga ik je vertellen.

Positieve effecten van meditatie bij stress

Onze oplossing: meditatie. Meditatie helpt bij het leren omgaan met stress omdat;

meditatie de vecht- of -vlucht reactie stopt

Meditatie helpt jou stil te staan, de pauzeknop in te duwen en je gedachten bij het het hier en nu te brengen. Met de focus op niets minder dan de ademhaling. Het vertraagt of voorkomt een ‘sneeuwbaleffect’. Zie je het voor je? Een kleine sneeuwbal die een sneeuwberg afrolt en steeds groter en groter wordt? Dat gebeurt ook in ons hoofd op het moment dat we stress ervaren en gaan piekeren.

meditatie zorgt voor ontspanning

Als je eenmaal een meditatie app hebt gekozen en geïnstalleerd op je telefoon, zul je elke keer dat je wil mediteren een meditatie moeten uitkiezen. Als je niet weet wat je meditatiedoel is en nog niet zoveel ervaring hebt met mediteren, weet je nog niet zo goed welke meditatie nuttig voor je is. Het kan als beginner dan lastig zijn om een meditatie uit te kiezen. Elke minuut die je bezig bent met door de app scrollen en zoeken, is een minuut die je óók aan mediteren had kunnen besteden.

meditatie helpt bij loslaten

Het helpt bij het loslaten van de illusie perfect te ‘moeten’ zijn. Meditatie bevordert acceptatie. Wanneer je leert de werkelijkheid volledig te accepteren en omarmen, ontstaat er ruimte en rust. Dit betekent niet dat we nergens invloed op hebben. Maar het maakt jouw huidige werkelijkheid wel beter te verdragen.

Valkuilen van meditatie

Maar wat nou als je weet wat meditatie is, het al vaker hebt geprobeerd maar het niet ‘werkt’ voor jou? Dit kan verschillende redenen hebben. Twee valkuilen van mediteren zijn:

1. Het doel van je meditatie

Heb vooral niet het doel stress te laten verdwijnen, je hoofd volledig leeg te maken en ultieme rust te vinden. Meditatie wordt hiermee een prestatie. Wat juist zorgt voor meer stress wanneer het niet lukt of niet ‘goed genoeg’ gaat (says who? Maar je snapt m’n punt). Focus tijdens je meditatie op het aanwezig zijn en omarmen van het hier en nu. De rest volgt vanzelf. Gevolg: minder stress, minder piekeren en minder snel van slag raken.

Mediteren gaat om waarnemen. Wat dat ook mag zijn. Snel afgeleid of onrustig tijdens je meditatie? Ook dat is oké. Behandel jezelf met compassie en pak je ademhaling terug. En onthoud: genoeg is genoeg. Meditatie is geen prestatie.

2. De spirituele bypass

Een andere valkuil is het creëren van een nep-werkelijkheid: een spirituele bypass. Meditatie wordt een manier om terug te trekken, te vermijden en te vluchten. Een manier om échte pijnlijke gebeurtenissen niet te doorvoelen. Zoals eerder benoemd, is het doel van meditatie niet om stress, pijn en verdriet weg te nemen. Maar om deze emoties te omarmen en er beter mee om te leren gaan.

Het belang van helpende overtuigingen in jouw meditatieroutine

Onze tip: ga nu vooral niet denken ‘ik moet elke dag mediteren’. Of jezelf druk opleggen en bekritiseren wanneer het aanleren van jouw meditatie routine niet meteen lukt. Praat tegen jezelf vanuit vriendelijkheid en compassie: ‘ik wil mediteren’ of ‘ik mag mediteren’. Het volhouden van een meditatie routine vraagt discipline. Zie deze discipline als jouw ultieme uiting van zelfliefde. Discipline brengt jou namelijk stap voor stap dichter bij het doel wat JIJ voor JOU hebt gesteld.

Weet je nog die niet helpende overtuiging: ‘Ik moet alles alleen doen en ik mag geen hulp vragen’? Het aanleren van een meditatie routine hoef je zeker niet alleen te doen. Kon jij als kind meteen fietsen zonder zijwieltjes? Laten we uitgaan van niet. Mindful Minuut is een platform dat dagelijks korte en laagdrempelige meditaties aanbiedt via Whatsapp en jou helpt aan een moeiteloze meditatie routine. Wij zijn als het ware jouw meditatie zijwieltjes. Probeer nu onze gratis proefweek en ervaar meteen de magie van meditatie!

Maar voor nu: probeer eens de momenten dat je ‘ik moet’ zegt om te buigen naar ‘ik wil’. Geloof me. De kracht van woorden is geen illusie. Perfectie wel. Maar dat weet jij, na het lezen van dit artikel, als geen ander.

Doe de gratis Mindful Minuut proefweek

Maak mediteren gemakkelijk een vast onderdeel van jouw dagelijks leven. Meld je gratis aan voor Mindful Minuut en ontvang elke ochtend een korte meditatie.

Het resultaat van mediteren met Mindful Minuut

Mindful Minuut meditaties
Ineke van Amerongen
Ineke van Amerongen
63 jaar
Lees verder
“Even een minuutje met aandacht voor mijzelf. Voordat ik aan de stressvolle werkdag begin.”
Anieke Lamers
Anieke Lamers
32 jaar
Lees verder
“Al ruim twee jaar mediteer ik dagelijks met Mindful Minuut. Ik geloof sterk dat het zit in kleine momentjes en dit brengt bij mij een grote verandering teweeg!”
Jeanet Oudshoorn-Bouman
Jeanet Oudshoorn-Bouman
37 Jaar
Lees verder
“Ik ben super blij met de dagelijkse mindfulminuutjes. Ik merk dat ik sinds ik ze luister veel meer structureel aan mindfulness doe. Daarvoor wilde ik het wel maar kwam het er maar niet van. Super toegankelijk en waardevol!”
Previous
Next