Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat gekenmerkt wordt door een diepgaande gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Mensen met deze eigenschap verwerken prikkels en informatie op een intensere, complexere manier.

Recentelijk is er echter een nieuw concept opgedoken dat dit kenmerk in een ander licht plaatst – de ‘High Sensation Seeker’ (HSS), ofwel de persoon die graag prikkels opzoekt, maar er ook erg gevoelig voor is. In dit artikel gaan we dieper in op deze variant van hoogsensitiviteit en verkennen we de nuances ervan.

Hoogsensitiviteit: wat is het ook alweer

Voordat we ons verdiepen in de ‘High Sensation Seeker’, is het belangrijk om de basis van hoogsensitiviteit te begrijpen. Hoogsensitieve personen (HSP’s) hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels uit de omgeving. Hierdoor kunnen ze diepgaandere emoties ervaren, zijn ze vaak intuïtief en hebben ze meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Ze kunnen ook overweldigd raken in drukke of intense omgevingen. Naar schatting zijn 15-20% van de mensen hoogsensitief.

De 'High Sensation Seeker': een unieke variant

De term ‘High Sensation Seeker’ is relatief nieuw en beschrijft mensen die hoogsensitief zijn, maar ook actief op zoek gaan naar intense prikkels en nieuwe ervaringen. Waar reguliere HSP’s vaak voorzichtiger en terughoudender kunnen zijn in het opzoeken van prikkels, zijn HSS-individuen juist avontuurlijk en ondernemend.

Kenmerken van een ‘High Sensation Seeker’:

  • Zoekt nieuwe ervaringen: HSS-individuen hebben een sterke drang naar nieuwe ervaringen en avonturen. Ze willen graag uit hun comfortzone treden en het onbekende verkennen.
  • Verlangen naar opwinding: deze variant van hoogsensitiviteit uit zich in een verlangen naar opwinding en spanning. Ze zijn vaak geïnteresseerd in uitdagende activiteiten zoals extreme sporten, reizen naar onbekende bestemmingen en culturele evenementen.
  • Snel verveeld: HSS-ers raken snel onderprikkeld wanneer ze niet genoeg worden gestimuleerd. Een gevoel van onrust kan zich dan opbouwen vanbinnen.
  • Empathie en intuïtie: Net als reguliere HSP’s hebben HSS-individuen vaak goed ontwikkelde empathische en intuïtieve eigenschappen. Zo kunnen zo anderen vaak goed begrijpen en de sfeer aanvoelen in sociale situaties.
  • Zoektocht naar diepgang: HSS’ers hebben vaak behoefte aan diepgaande verbindingen en betekenisvolle ervaringen.

Omgaan met High Sensation Seeking

Herken jij je in bovenstaande kenmerken? Het omgaan met High Sensation Seeking kan soms een uitdaging zijn. Het is een gevaarlijke combinatie: een sterke behoefte aan stimulerende omgevingen en snelle verveling in de alledaagse routine, terwijl je ondertussen ook veel rust nodig hebt om prikkels te verwerken vanwege je hooggevoeligheid.

Het is essentieel dat HSS-ers een balans vinden tussen het zoeken naar nieuwe ervaringen en het zorgen voor voldoende rust en herstel.

Bovendien is het belangrijk dat HSS’ers zich bewust zijn van hun grenzen. Omdat ze sneller prikkels verwerken, is er een risico op overstimulatie en uitputting. Het aanleren van zelfzorgtechnieken en het stellen van grenzen kan hen helpen om zichzelf te beschermen tegen overprikkeling.

Conclusie

De ‘High Sensation Seeker’ is een intrigerende variant van hoogsensitiviteit die ons begrip van dit persoonlijkheidskenmerk verdiept. Hoewel HSS-individuen op zoek zijn naar intense prikkels en avontuur, zijn ze ook extra gevoelig voor diezelfde prikkels. Het erkennen en begrijpen van deze variant kan ons helpen om een inclusievere en genuanceerdere kijk te krijgen op de diversiteit van menselijke persoonlijkheden.

Goed voor jezelf zorgen als HSS-er? Neem elke dag een rustmoment.

Doe de gratis Mindful Minuut proefweek

Maak mediteren gemakkelijk een vast onderdeel van jouw dagelijks leven. Meld je gratis aan voor Mindful Minuut en ontvang elke ochtend een korte meditatie.

Het resultaat van mediteren met Mindful Minuut

Mindful Minuut meditaties
Ineke van Amerongen
Ineke van Amerongen
63 jaar
Lees verder
“Even een minuutje met aandacht voor mijzelf. Voordat ik aan de stressvolle werkdag begin.”
Anieke Lamers
Anieke Lamers
32 jaar
Lees verder
“Al ruim twee jaar mediteer ik dagelijks met Mindful Minuut. Ik geloof sterk dat het zit in kleine momentjes en dit brengt bij mij een grote verandering teweeg!”
Jeanet Oudshoorn-Bouman
Jeanet Oudshoorn-Bouman
37 Jaar
Lees verder
“Ik ben super blij met de dagelijkse mindfulminuutjes. Ik merk dat ik sinds ik ze luister veel meer structureel aan mindfulness doe. Daarvoor wilde ik het wel maar kwam het er maar niet van. Super toegankelijk en waardevol!”
Previous
Next