Audioversie

Loslaten is een van de mooiste en belangrijkste skills die je kunt leren. Ik geloof er echt in dat hoeveel geluk je ervaart sterk samenhangt met de mate waarin je kunt loslaten. Het zit diep in ons mens-zijn dat we vast willen houden aan dingen die ons een goed gevoel geven en weerstand voelen tegen en af willen van dingen die een slecht gevoel geven. De realiteit is dat aan mooie dingen altijd weer een einde komt, en dat er toch dingen gebeuren die je liever niet wilt. 

Dat klinkt een beetje pessimistisch, maar net zoals de Buddha geloof ik dat geluk ‘m zit in het loslaten van het streven naar geluk en het af willen van pijn.

‘Loslaten’ oefenen tijdens de feestdagen

Met kerst kun je hier mooi mee oefenen. Kerst is een mooie tijd, maar hoogstwaarschijnlijk moet je nou eenmaal dingen doen waar je minder zin in hebt. Of anders gebeurt er wel iets dat je niet leuk vindt.

Hier is de oefening: gebeurt er tijdens de feestdagen iets wat je niet fijn vindt? Is de taart die je mee moest nemen naar de schoonfamilie mislukt? (is mij ooit gebeurd) Is er een gespannen sfeer? Is er niet het perfecte plaatje wat je je had voorgesteld? Voel je je helemaal niet zo blij als de romantische kerstliedjes doen geloven? 

Laat het los. Hoe doe je dat? Het begint met bewustzijn, de erkenning. Richt je aandacht op je lichaam. Welke sensaties voel je? Waar is je ademhaling? Verleg je aandacht van denken naar voelen. 

Met dit verleggen van denken naar voelen neem je een stap in het loslaten. Je doorbreekt je denkpatroon en in plaats daarvan voel je wat op dat moment concreet gaande is van binnen.

Vervolgens kun je het besluit om los te laten. Een meditatieleraar van mij omschreef het als ‘dropping the hot patato’, de hete aardappel laten vallen. Laat het los.

Laat het perfecte plaatje los, laat los hoe je vindt dat de dingen zouden moeten zijn. Ontspan in het moment!

Wil je volgend jaar je mindfulness beoefening verdiepen?

Op 4 januari starten we met de 8-weekse Mindfulness Training, een programma waarin je een grote stap zet naar meer innerlijke rust. Lees hier alles over.

Zoek je nog een leuk mindful kerstcadeau? Geef een maand Mindful Minuut cadeau.