Luister naar de Mindful Minuut over automatische reacties tijdens kerst in audio

Kerst. De een kijkt er al de hele maand naar uit, de ander heeft er helemaal geen zin in met alle sociale verplichtingen. Hoe je er ook naar kijkt, kerst is een fantastische kans om mindfulness te oefenen.

Wij gaan jou deze week helpen om met een optimale mindset de feestdagen in te gaan. Vandaag gaan we het hebben over automatische reacties en hoe je daar met kerst bewust van kan worden. 

Automatische patronen, wat is daar mis mee?

Je geest heeft zich sinds je klein bent allerlei patronen aangemeten. Dit is nuttig, zo hoef je niet over elke situatie opnieuw na te denken, en wordt er van alles vanzelf geregeld. Niet alle patronen zijn echter even gezond of constructief. En je kunt die patronen wel degelijk veranderen om je gelukkiger te voelen en een leuker mens te zijn voor de mensen om je heen. De eerste stap is het bewustzijn ervan. 

Met kerst komen zo’n beetje alle ingesleten patronen naar boven. Er zijn altijd wel dingen die je triggeren, dus grijp de kans om te oefenen!

Adem in, adem uit

Als je straks met je familie of vrienden bent met wie je kerst viert: kun je je dan af en toe bewust zijn van de automatische reacties die je hebt? Je vader maakt een ongepaste opmerking, je broer zingt net iets te hard mee het een kerstnummer wat je héél irritant vindt, je kinderen zitten chagrijnig op hun telefoon. 

Kan je in zulke situaties even adem halen, je aandacht naar binnen richten en voelen wat er gebeurt. Welke sensaties voel je in je lichaam? Spannen je kaken zich aan? Stokt de adem in je keel? Welke emoties komen er op? Voel je boosheid of irritatie? Welke neiging tot actie voel je? Wat is de automatische reactie die je op voelt komen? Verbijt je je en trek je je terug in je schuld? Word je superfel en kom je met een keiharde comeback voordat je het door hebt? Sta er eens bij stil. 

En dan?

Niets. Je hoeft er niet iets aan te veranderen. De oefening zit ‘m in het bewustzijn. Een valkuil bij het ontstaan van meer bewustzijn is dat je jezelf direct op je kop geeft: je ziet hoe je reageert en hebt daar een oordeel over. Misschien baal je er wel van. Je wil je voornemen om het voortaan anders te doen. Maar dat hoeft dus niet direct. Vertrouw erop dat met het bewustzijn dat ontstaat, verandering vanzelf ontstaat.

Houd het bij jezelf

Nog een tip: richt je bij deze oefening op jezelf. Het is namelijk ook heel verleidelijk om de dynamiek van je hele familie op deze manier onder de loep te nemen. En misschien wel beschuldigingen te maken naar familieleden die zich onbewust op een bepaalde manier gedragen. Bij mindfulness richt je de aandacht naar binnen.

Veel succes!

Wil je volgend jaar je mindfulness beoefening verdiepen?

Op 4 januari starten we met de 8-weekse Mindfulness Training, een programma waarin je een grote stap zet naar meer innerlijke rust. Lees hier alles over.

Zoek je nog een leuk mindful kerstcadeau? Geef een maand Mindful Minuut cadeau.