Kan jij je net als ik verliezen in Kerst-enthousiasme?*

Wil je én het Kerstdiner voor je schoonfamilie hosten, experimenteren met je allereerste volledig vegan Kerstdiner én een borrel organiseren voor vrienden op Kerstavond met zelfgemaakte hapjes, een vrijwilligersshift draaien, een surprise maken én een nieuwe outfit regelen voor je kerstborrel op werk?

Klinkt wat veel allemaal hė… en geloof me, dat is het ook!

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld.

Sta jezelf toe om te kiezen voor *eenvoud* dit jaar.

Pak pen en papier en neem een moment om op te schrijven wat je allemaal van plan bent rond de feestdagen (vage en concrete plannen, schrijf ze allemaal op).

En schrijf nu op een nieuw vel papier eens op wat voor jou écht belangrijk is. Vragen die helpen:
– Hoe wil je je voelen tijdens de feestdagen?
– Wat wil je ervaren?
– Welke mensen zijn het allerbelangrijkste voor je?
– Op welke manier wil jij iets bijdragen aan de wereld in december?

Kijk dan weer naar je lijst met plannen, en kijk welke dingen passen bij wat belangrijk is voor jou. Welke dingen kun je nu doorstrepen? En hoe kun je dingen simpeler maken, zonder dat de dingen die je belangrijk vindt in het geding komen?

Voorbeeld: jij houdt heel erg houdt van koken, en je daarom kiest om dit jaar helemaal uit te pakken met het Kerstdiner. Richt dan daar je aandacht op. En trek gewoon de outfit van vorig jaar aan en bespaar de shop-tijd (en geld!) om de allerbeste recepten te vinden. En skip op Kerstavond een borrel met vrienden om de mis-en-place voor te bereiden.

Ander voorbeeld: wat voor jou echt belangrijk is op dit moment in je leven, zijn fijne connecties met vrienden. Kies ervoor om vrienden uit te nodigen en goede gesprekken te voeren, bijvoorbeeld door te reflecteren op het afgelopen jaar. Om zoveel mogelijk vrij te zijn om hiervan te genieten, haal je het gourmetstel uit de kast of koop je een vrijwel kant-en-klare Kerstmaaltijd. Zodat je niet per ongeluk de hele avond in de keuken staat en de connectie mist.

Wat het voor jou ook is, zorg dat jouw Kerstplannen passen bij wat belangrijk is voor jou, maak keuzes en houd het simpel.

En daar kun je nu al mee beginnen, voordat je straks helemaal vol blijkt te zitten met dingen waar je geen zin in hebt.

Nog een aantal ideeën om dingen simpeler te maken:

– Beperk het aantal gangen van je Kerstdiner (wie zit er überhaupt te wachten op 8 gangen 🤯)
– Koop het dessert kant-en-klaar bij een lekkere banketbakker ipv 3 extra uren in de keuken
– Kies voor een recept met simpele ingrediënten waarvoor je niet de hele stad door hoeft (vorig jaar ben ik langs 5 supermarkten gegaan voordat ik kastanjes had gevonden 🙄)
– Verschuif een borrel/diner naar eind januari (handig als je veel verschillende vriendengroepen hebt met wie je allemaal samen wilt komen)
– Recylce je outfit (niemand herinnert zich meer wat je vorig jaar aanhad)
– Spreek een ‘staakt-het-vuren’ af met familie over cadeaus: gewoon géén cadeaus dit jaar!
– Koop geen nieuwe Kerst-versiering

Hoe ga jij het dit jaar simpeler maken voor jezelf?

Verder heb ik nog een voor de hand liggende tip: zorg dat je mediatie practice on point is in de decembermaand. Dit helpt je om dagelijks in te checken met jezelf, in contact te blijven met het hier & nu, en je gedachten en to-do-lijstjes even los te laten. 💆

Uitermate geschikt hiervoor is natuurlijk de Mindful Minuut ☺️. Voor 14,95 per maand ontvang je elke ochtend een korte meditatie via WhatsApp. Dé manier om moeiteloos te mediteren.

Word lid en ontvang iedere dag een meditatie via WhatsApp

Verder ben je welkom bij de Mindful Kerst Meetup, waarin we samen gaan mediteren en een ‘gameplan’ te maken voor mindful feestdagen. (gratis voor Mindful Minuut-leden, €7,50 voor niet-leden)

Mindful Kerst Meetup 💆🎄

Woensdag 21 december 20:00-21:00u

Yes, ik ben erbij!

Zo, dat was ‘m voor deze week!

* Deze tip is uiteraard ook geschikt als je helemaal niet geneigd bent je te verliezen in enthousiasme en juist zo min mogelijk wil doen tijdens de feestdagen.