De audio van Mindful Minuut over mindful eten tijdens kerst

Eten is een belangrijk onderdeel van kerst. Ik houd ervan om lekker de hele dag in de keuken te staan. En net als veel mensen ben ik geneigd om voor het gemak heel december maar als een verloren maand te beschouwen als het gaat om gezond eten.

Het is natuurlijk ook heel fijn om te genieten van al het lekkers en dat moeten we vooral doen, maar vaak schuiven we ongemerkt van alles naar binnen waar we niet eens echt bewust van genieten. 

Bewust eten

Daarom stel ik voor om deze feestdagen een beetje meer bewust bezig te zijn met eten. Krijg je wat lekkers aangeboden bij de koffie? In plaats van gedachteloos aan te pakken, richt even je aandacht op je lichaam: wat voel je? Heb je behoefte aan dat koekje of gebakje? Heb je er zin in? Geniet er dan bewust van. Of heb je misschien wel ergens anders zin in?

En als je straks aan het kerstdiner zit, kun je dan eens wat bewuster eten? 

Kijk wat er op je bord ligt: welke kleuren heeft het? Hoe is de indeling van het bord? Welke vormen en texturen zie je?

Welke geuren kun je ruiken? Hoe zou je de geur omschrijven? 

Als je het eten in je mond stopt, welke smaken proef je? En hoe voelt het in je mond?

Begin dan rustig met kauwen en blijf bewust van de smaken die vrijkomen.

Je kunt dit ook prima met je tafelgenoten bespreken, en samen bewust met het eten bezig zijn. De kok zal dit ook ontzettend waarderen!

Kun je je verder tijdens de kerstdagen bewust zijn van gevoel van honger en verzadiging? Hoe voelt dat? Welke sensaties voel je in je lichaam?

Roept het eten bepaalde gevoelens bij je op? Herinneringen misschien wel? Gedachten?

Door zo bewust stil te staan bij het eten en drinken, ga je vanzelf ook wat langzamer eten en drinken, er meer van genieten en beter luisteren naar de signalen van je lichaam.

Geniet ervan!

Wil je volgend jaar je mindfulness beoefening verdiepen?

Op 4 januari starten we met de 8-weekse Mindfulness Training, een programma waarin je een grote stap zet naar meer innerlijke rust. Lees hier alles over.

Zoek je nog een leuk mindful kerstcadeau? Geef een maand Mindful Minuut cadeau.