Apps die je leren mediteren, je helpen gemotiveerd en gedisciplineerd te blijven, kunnen fantastische hulpmiddelen zijn! Maar wat als je wil mediteren zonder app?

Mediteren is iets dat iedereen altijd en overal kan doen – zelfs op een luidruchtige plek. Er zijn allerlei manieren om te mediteren. Je kan mediteren met behulp van een app of door te luisteren naar meditaties op YouTube. Toch kan mediteren in het begin best lastig zijn. Je vraag je waarschijnlijk af: ‘ Waar moet ik beginnen?’

Inhoud

Highlights

  • Hoewel meditatie-apps handige hulpmiddelen zijn, hebben ze ook nadelen, zoals keuzestress, gebrek aan persoonlijke begeleiding en het competitieve element van het bijhouden van statistieken.
  • Als aternatief kun je te starten met een mindfulnesscursus met begeleiding, of mediteren met Mindful Minuut via WhatsApp, waarbij je geen aparte app hoeft te downloaden.

Voordelen van meditatie-apps

We weten al uit een eerder artikel dat mindfulness en mediteren aanzienlijke voordelen hebben voor onze (mentale) gezondheid en welzijn. Mindfulness-meditatie-apps zijn veelbelovende tools voor zelfmanagement om de geestelijke gezondheid en het welzijn te verbeteren (1). Afgelopen jaren is er een schat aan mindfulness-meditatie-apps ontwikkeld en wordt het gebruik ervan steeds populairder. Verschillende onderzoeken stellen dat het gebruik van meditatie-apps een aantal voordelen hebben:

Nadelen van meditatie-apps

Ondanks dat meditatie-apps handige zelfhulpmiddelen zijn, kent het gebruik van een mindfulness app of meditatie-app ook nadelen. We brengen steeds meer tijd door op onze telefoons, tablets en laptops. Overal vertonen mensen steeds meer tekenen van technologische stress. Daarnaast zijn er meer beperkingen van een meditatie-app:

1. Keuzestress

Er zijn honderden verschillende apps, dus het is een uitdaging om er een of twee te vinden die bij je passen. Het downloaden van de apps op jouw telefoon, aanmaken van een profiel en het ondervinden of de app bij jou past kan vermoeiend zijn. Dus het vinden van een app die bij jou past kan wat tijd vergen.

2. Meditatiedoel

Als je eenmaal een meditatie-app hebt gekozen en geïnstalleerd op je telefoon, zul je elke keer dat je wil mediteren een meditatie moeten uitkiezen. Als je niet weet wat je meditatiedoel is en nog niet zoveel ervaring hebt met mediteren, weet je nog niet zo goed welke meditatie nuttig voor je is. Het kan als beginner dan lastig zijn om een meditatie uit te kiezen. Elke minuut die je bezig bent met door de app scrollen en zoeken, is een minuut die je óók aan mediteren had kunnen besteden.

3. Meditatiechallenges

De meeste meditatie-apps houden tegenwoordig scores voor je bij. Je kunt badges verdienen, challenges doen, streaks opbouwen en jezelf vergelijken met andere mediteerders.  Hoewel gamification positieve effecten kan hebben op het opbouwen van een nieuwe gewoonte, gaat het gevoel van competitie en het analyseren van jouw ‘mindfulness-statistieken’ ook een beetje in tegen het mindfulness-element van ‘niet streven’. Meditatie draait juist om jou en het vinden van jouw innerlijke kracht. En laat dit jou juist inspireren om óók eens zonder app te mediteren.

Een meditatie-app is niet voor iedereen

Gezien de voordelen is er zekers niks mis met het proberen van meditatie-apps. Ze kunnen heel nuttig zijn. Toch is een meditatie-app niet voor iedereen. Wanneer jij je mindfulnessbeoefening wilt verdiepen, dan zul je misschien niet genoeg hebben aan een app. Wanneer jij vragen hebt over mindfulness heb je meestal niet veel aan een app. Je kunt dan wellicht beter eerst een mindfulnesscursus volgen om onder begeleiding van een deskundige trainer mindfulness te verkennen.

Als het concept van mindfulness en mediteren nieuw voor je is en je gewoon een idee wilt krijgen van waar het allemaal om draait, dan kan het handig zijn om laagdrempelig te beginnen. Wanneer je wilt beginnen met mediteren en zoekt naar meditatie voor beginners, dan krijg je een overvloed aan informatie. Er zijn zoveel verschillende meditatie-apps, waaronder ook een aantal Nederlandstalige meditatie-apps.

Het zoeken naar de juiste meditatie-app kan vermoeiend zijn, want eigenlijk wil je gewoon simpelweg beginnen met en meditatie-oefening. 

Voordelen van mediteren zonder app

Mediteren zonder een aparte meditatie-app te downloaden, maar wel op weg geholpen worden met een geleide meditatie. 

Hiervoor kun je terecht op Youtube, Spotify of Soundcloud. Duizenden meditaties kun je hier vinden in alle soorten en maten, met allerlei verschillende thema’s en lengtes.

Het stukje keuzestress wordt hier echter nog niet mee weggenomen. Want hoe weet je welke meditatie je moet keuzen uit het mega-grote aanbod?

Wil je geen app hoeven downloaden, geen keuzestress maar wél begeleiding? Dan is Mindful Minuut de beste optie. Met meer dan 2,800,000 gemediteerde minuten is Mindful Minuut een van de beste en meest beluisterde Nederlandstalige meditatie-tools en een goede manier om een meditatieroutine op te bouwen.

Mediteren zonder app met Mindful Minuut

Het is toch fijn om een stukje  begeleiding te hebben, zonder al het gedoe van keuzestress en meditatiechallenges. Mindful Minuut is jouw dagelijkse meditatie-buddy en helpt jou bij dagelijks mediteren en het opbouwen van een meditatiegewoonte. Elke ochtend ontvang je een inspirerende meditatie van 3-5 minuten via WhatsApp. Per week wisselt het thema, waardoor je kennis maakt met alle aspecten van mindfulness en verschillende vormen van meditatie, mindfulnessoefeningen en ademhalingstechnieken. 

Voordelen van Mindful Minuut

Maak mediteren gemakkelijk een vast onderdeel van jouw dagelijks leven. Meld je gratis aan voor Mindful Minuut en ontvang elke ochtend een korte meditatie.

Het resultaat van mediteren met Mindful Minuut

Mindful Minuut meditaties
Ineke van Amerongen
Ineke van Amerongen
63 jaar
Lees verder
“Even een minuutje met aandacht voor mijzelf. Voordat ik aan de stressvolle werkdag begin.”
Anieke Lamers
Anieke Lamers
32 jaar
Lees verder
“Al ruim twee jaar mediteer ik dagelijks met Mindful Minuut. Ik geloof sterk dat het zit in kleine momentjes en dit brengt bij mij een grote verandering teweeg!”
Jeanet Oudshoorn-Bouman
Jeanet Oudshoorn-Bouman
37 Jaar
Lees verder
“Ik ben super blij met de dagelijkse mindfulminuutjes. Ik merk dat ik sinds ik ze luister veel meer structureel aan mindfulness doe. Daarvoor wilde ik het wel maar kwam het er maar niet van. Super toegankelijk en waardevol!”
Previous
Next