Apps die je leren mediteren, je helpen gemotiveerd en gedisciplineerd te blijven, kunnen fantastische hulpmiddelen zijn! Maar wat als je wil mediteren zonder app?
Mediteren is iets dat iedereen altijd en overal kan doen – zelfs op een luidruchtige plek. Er zijn allerlei manieren om te mediteren. Je kan mediteren met behulp van een app of door te luisteren naar meditaties op YouTube. Toch kan mediteren in het begin best lastig zijn. Je vraag je waarschijnlijk af: ‘ Waar moet ik beginnen?’
Inhoud
Highlights
- Hoewel meditatie-apps handige hulpmiddelen zijn, hebben ze ook nadelen, zoals keuzestress, gebrek aan persoonlijke begeleiding en het competitieve element van het bijhouden van statistieken.
- Als aternatief kun je te starten met een mindfulnesscursus met begeleiding, of mediteren met Mindful Minuut via WhatsApp, waarbij je geen aparte app hoeft te downloaden.
Voordelen van meditatie-apps
We weten al uit een eerder artikel dat mindfulness en mediteren aanzienlijke voordelen hebben voor onze (mentale) gezondheid en welzijn. Mindfulness-meditatie-apps zijn veelbelovende tools voor zelfmanagement om de geestelijke gezondheid en het welzijn te verbeteren (1). Afgelopen jaren is er een schat aan mindfulness-meditatie-apps ontwikkeld en wordt het gebruik ervan steeds populairder. Verschillende onderzoeken stellen dat het gebruik van meditatie-apps een aantal voordelen hebben:
- Stressvermindering
- Verbeterde focus en minder afdwalen van de geest
- Toename van algehele positieve emoties
- Verbetering van de symptomen van depressie en angst
- Lagere niveaus van vermoeidheid
- Verminderde agressie en oordeel van anderen; toegenomen mededogen
- Verminderd gevoel van externe druk
- Zelfacceptatie verbetert
Nadelen van meditatie-apps
Ondanks dat meditatie-apps handige zelfhulpmiddelen zijn, kent het gebruik van een mindfulness app of meditatie-app ook nadelen. We brengen steeds meer tijd door op onze telefoons, tablets en laptops. Overal vertonen mensen steeds meer tekenen van technologische stress. Daarnaast zijn er meer beperkingen van een meditatie-app:
1. Keuzestress
Er zijn honderden verschillende apps, dus het is een uitdaging om er een of twee te vinden die bij je passen. Het downloaden van de apps op jouw telefoon, aanmaken van een profiel en het ondervinden of de app bij jou past kan vermoeiend zijn. Dus het vinden van een app die bij jou past kan wat tijd vergen.
2. Meditatiedoel
Als je eenmaal een meditatie-app hebt gekozen en geïnstalleerd op je telefoon, zul je elke keer dat je wil mediteren een meditatie moeten uitkiezen. Als je niet weet wat je meditatiedoel is en nog niet zoveel ervaring hebt met mediteren, weet je nog niet zo goed welke meditatie nuttig voor je is. Het kan als beginner dan lastig zijn om een meditatie uit te kiezen. Elke minuut die je bezig bent met door de app scrollen en zoeken, is een minuut die je óók aan mediteren had kunnen besteden.
3. Meditatiechallenges
De meeste meditatie-apps houden tegenwoordig scores voor je bij. Je kunt badges verdienen, challenges doen, streaks opbouwen en jezelf vergelijken met andere mediteerders. Hoewel gamification positieve effecten kan hebben op het opbouwen van een nieuwe gewoonte, gaat het gevoel van competitie en het analyseren van jouw ‘mindfulness-statistieken’ ook een beetje in tegen het mindfulness-element van ‘niet streven’. Meditatie draait juist om jou en het vinden van jouw innerlijke kracht. En laat dit jou juist inspireren om óók eens zonder app te mediteren.
Een meditatie-app is niet voor iedereen
Gezien de voordelen is er zekers niks mis met het proberen van meditatie-apps. Ze kunnen heel nuttig zijn. Toch is een meditatie-app niet voor iedereen. Wanneer jij je mindfulnessbeoefening wilt verdiepen, dan zul je misschien niet genoeg hebben aan een app. Wanneer jij vragen hebt over mindfulness heb je meestal niet veel aan een app. Je kunt dan wellicht beter eerst een mindfulnesscursus volgen om onder begeleiding van een deskundige trainer mindfulness te verkennen.
Als het concept van mindfulness en mediteren nieuw voor je is en je gewoon een idee wilt krijgen van waar het allemaal om draait, dan kan het handig zijn om laagdrempelig te beginnen. Wanneer je wilt beginnen met mediteren en zoekt naar meditatie voor beginners, dan krijg je een overvloed aan informatie. Er zijn zoveel verschillende meditatie-apps, waaronder ook een aantal Nederlandstalige meditatie-apps.
Het zoeken naar de juiste meditatie-app kan vermoeiend zijn, want eigenlijk wil je gewoon simpelweg beginnen met en meditatie-oefening.
Voordelen van mediteren zonder app
Mediteren zonder een aparte meditatie-app te downloaden, maar wel op weg geholpen worden met een geleide meditatie.
Hiervoor kun je terecht op Youtube, Spotify of Soundcloud. Duizenden meditaties kun je hier vinden in alle soorten en maten, met allerlei verschillende thema’s en lengtes.
Het stukje keuzestress wordt hier echter nog niet mee weggenomen. Want hoe weet je welke meditatie je moet keuzen uit het mega-grote aanbod?
Wil je geen app hoeven downloaden, geen keuzestress maar wél begeleiding? Dan is Mindful Minuut de beste optie. Met meer dan 2,800,000 gemediteerde minuten is Mindful Minuut een van de beste en meest beluisterde Nederlandstalige meditatie-tools en een goede manier om een meditatieroutine op te bouwen.
Mediteren zonder app met Mindful Minuut
Het is toch fijn om een stukje begeleiding te hebben, zonder al het gedoe van keuzestress en meditatiechallenges. Mindful Minuut is jouw dagelijkse meditatie-buddy en helpt jou bij dagelijks mediteren en het opbouwen van een meditatiegewoonte. Elke ochtend ontvang je een inspirerende meditatie van 3-5 minuten via WhatsApp. Per week wisselt het thema, waardoor je kennis maakt met alle aspecten van mindfulness en verschillende vormen van meditatie, mindfulnessoefeningen en ademhalingstechnieken.
Voordelen van Mindful Minuut
Maak mediteren gemakkelijk een vast onderdeel van jouw dagelijks leven. Meld je gratis aan voor Mindful Minuut en ontvang elke ochtend een korte meditatie.
- Elke ochtend een meditatie via WhatsApp
- Bouw gemakkelijk een meditatieroutine op door de korte meditaties
- Altijd elke dag een nieuwe meditatie. Laat je inspireren door verschillende onderwerpen, zoals loslaten, intuïtie en de ademhaling.
Het resultaat van mediteren met Mindful Minuut
- Ervaar meer rust in jouw dagelijkse leven
- Meer emotionele balans
- Beter omgaan met bepaalde gevoelens
- Betere focus en concentratie
- Meer lucht tijdens stressvolle momenten





Ademhalingsoefeningen voor ontspanning: een beginnersgids
“Een diepe zucht kan wonderen doen.” Een volksgezegde dat ons leert over de kalmerende krachten van ademhaling. Wanneer we gestresst of angstig zijn, schakelt ons ademhalingspatroon vaak om in korte,

Mindful op vakantie: in 7 stappen op vakantie zonder stress
Je hebt je vakantie geboekt en denkt heerlijk op vakantie te gaan. Maar de dagen of zelfs weken voor de vakantie zijn stressvol. Je moet nog zoveel werk afmaken, nog

Haat-liefde verhouding met prikkels: maak kennis met de High Sensation Seeker
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat gekenmerkt wordt door een diepgaande gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Mensen met deze eigenschap verwerken prikkels en informatie op een intensere, complexere manier. Recentelijk

Minder piekeren en meer rust? Hoe meditatie jou helpt bij stress
Moeten. We zouden eens ‘moeten’ turven hoe vaak we dagelijks het woord ‘moeten’ gebruiken. We moeten carrière maken, dat festivalletje meepakken, aan onze summer body werken, op de koffie bij

Op reis naar binnen: een gids voor meditatie-retraites
Ontsnappen aan de dagelijkse drukte en jezelf onderdompelen in een oase van rust en stilte. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Welkom in de wereld van meditatie-retraites! Regelmatig

Hoelang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Stress is een normale reactie van ons lichaam op uitdagende situaties. Wanneer we ons bedreigd of overweldigd voelen, geeft ons lichaam verschillende hormonen en neurotransmitters vrij, zoals cortisol en adrenaline.