Inhoud

Highlights van Marlies

    • Marlies volgde in mei 2022 een online cursus mindfulness van 8 weken bij Marjolein en bleef daarna regelmatig mindfulness beoefenen.
    • De cursus hielp Marlies om theoretische kennis op te doen en praktische vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van meditatie en mindfulness. Ze past het nu toe in haar dagelijkse leven.
    • Mindfulness oefeningen hebben Marlies geholpen innerlijke rust en balans te vinden en gebeurtenissen vanuit een ruimer perspectief te bekijken.

Review van onze MBSR-training

Hoe is het om een MBSR-training te doen? Wat heb je eraan? Wij vroegen het aan Marlies, die in 2022 meedeed met onze MBSR-training. Zij deelt in dit artikel haar ervaring.

Elke keer dat ik naar binnen keer, vind ik rust

In mei 2022 startte ik met de cursus Mindfulness bij Marjolein. 8 weken lang kroop ik elke dinsdagavond achter de computer en deed elke dag trouw mijn huiswerk. We zijn inmiddels 9 maanden verder: wat blijft er over van wat ik heb geleerd van Marjolein?

Even voorstellen

Voordat ik verder vertel, stel ik mij graag aan je voor. Hoi! Ik ben Marlies, 35 jaar en ik woon in Arnhem. In het dagelijks leven werk ik als projectleider en heb ik mijn eigen bedrijf. Inspiratie van Marlies helpt ondernemende mensen met het behalen van hun doelen. Niets maakt mij blijer dan iemand die met een duwtje in de rug ontdekt dat hij of zij tot meer in staat is dan ze durven denken. Ik ga elke week naar zenboksen (eerst kickboksen, dan yin yoga), wandel graag en begin elke dag met mediteren. En nee, dat laatste was een jaar geleden totaal niet het geval.

De mindfulnesscursus van Marjolein

Zoals gezegd: 8 weken lang schoof ik digitaal aan bij Marjolein en mijn medecursisten. Stuk voor stuk hele leuke vrouwen met elk een eigen reden om te gaan mediteren. Mijn aanleiding was tweeledig: ik wilde al jarenlang mediteren, maar had geen idee hoe het moest of waar te beginnen. Daarnaast sprak iets wat Marjolein zei mij enorm aan. “Mindfulness is vriendschap sluiten met dat wat er is.” Doe mij dat maar!

Elke dinsdagavond kregen we uitleg van Marjolein. Met de week groeide onze theoretische kennis over mediteren en mindfulness. Natuurlijk gingen we ook aan de slag met verschillende soorten meditaties. Zittend, liggend, staand, lopend: mediteren kan eigenlijk op elke manier. Van tevoren weet je dat je elke dag 45 minuten gaat besteden aan huiswerk. In de praktijk ontdek je hoe fijn het is om elke dag tijd vrij te maken voor jezelf en je ademhaling. 

Bij de stiltedag kwam alles samen. Het was een hele intensieve dag en ik bleef na afloop liever nog even ietsje langer stil. Niets zeggen en telkens weer bewust zijn van je ademhaling of hoe je beweegt.

In 8 weken naar meer innerlijke rust met de mindfulness cursus?

Wat doe ik nu nog met mindfulness?

Op 5 juli 2022 was de laatste les. We maakten elk voor onszelf een plan voor de komende weken. Welke meditaties en oefeningen ben je van plan te gaan doen, op welke dagen en welke momenten?Zo strak plan ik het tegenwoordig niet meer. Wat ik wel doe: ik zit elke ochtend op de stoel of meditatiekussen en keer naar binnen. Ik focus op mijn ademhaling. Dat gaat de ene dag aanzienlijk beter dan de andere dag. Gelukkig is niet-streven en niet-oordelen belangrijk binnen mindfulness. Het is zoals het is. Ik ben vooral blij dat ik het doe. De ene keer is het 3 minuten en op een andere dag zit ik spontaan 20 minuten lang in meditatie. Soms met een audio van Marjolein of een andere trainer en soms zonder. Telkens keer ik weer terug naar de ademhaling. 

Welk effect heeft meditatie voor mij?

“Op de stoel of het meditatiekussen zitten, betekent dat ik oefen met afstand nemen van wat er gebeurt. Hoe het kan, weet ik niet, maar mediteren geeft rust en zorgt voor balans. Ik kan gebeurtenissen van een afstandje bekijken en daardoor ook beter loslaten en laten zijn waar ze horen. De quote ‘Jij bent niet de ervaring, jij bent degene die ernaar kijkt’ maakt dat ik dingen die van een ander uit gebeuren minder persoonlijk opvat. Dat gaat niet altijd even goed en dat geeft niet. Er is meer balans dan voorheen.”

Vergeten te mediteren

Het komt wel eens voor dat ik vergeet te mediteren. Dat kan gebeuren en toch heb ik daar altijd spijt van. Ergens op de dag raak ik gepikeerd. Dat kan door iets groots zijn of iets heel kleins. Telkens weet ik dan direct weer: oeps, vergeten te mediteren. Voordat ik verder ga met gefrustreerd zijn, neem ik 3 minuten de tijd. Ik ga zitten, voel mijn voeten op de grond en mijn zitvlak op de stoel. Mijn ogen gesloten en de aandacht op de adem die naar buiten en naar binnen stroomt. Ik kan afstand creëren en het raakt mij minder. Vol goede moed ga ik weer door met de dag.

Elke keer dat ik naar binnen keer, vind ik rust. Het begon met de cursus van Marjolein en het volhouden is aan mij. Dat doe ik ongelooflijk graag. Elke dag kan ik vriendschap sluiten met dat wat er is. En soms is dat het enige wat belangrijk is in het leven.

Is de MBSR-training iets voor jou?

Lees hoe deze mindfulnesscursus jou in 8 weken naar innerlijke rust brengt.

Angst en anxiety
Dee Celaire

Affirmatie: Ik ben ben veilig

Je bent niet alleen. Onthoud dat er veel mensen zijn die, net zoals jij, worstelen met gevoelens van angst en anxiety. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die je door deze

Lees verder »
Angst en anxiety
Dee Celaire

Meer dan alleen angst

Weet je nog hoe je in onze eerdere meditatie leerde je angst te verkennen? Hoe je probeerde los te komen van de gedachte ‘ik ben bang’?  Met deze gedachte laat

Lees verder »
Angst en anxiety
Dee Celaire

Het fysieke gevoel van angst

Hoe bewust ben jij je van je lichaam? De hele dag geeft ons lichaam ons signalen. Vaak zijn we geneigd om in ons hoofd te zitten en na te denken

Lees verder »
Angst en anxiety
Dee Celaire

Het gevoel van angst erkennen

Wanneer je je angstig, gestrest of vol anxiety voelt, is de eerste stap: erkenning. Het erkennen van dit angstgevoel.  We zijn geneigd onszelf volledig te identificeren met onze gevoelens, waaronder

Lees verder »
Angst en anxiety
Dee Celaire

Een veilig anker

Bij mindfulness omarmen we het hier en nu. Maar wanneer dit ‘hier en nu’ wordt overspoeld door emoties zoals angst, is het niet altijd het beste om hierin te duiken.

Lees verder »
Angst en anxiety
Dee Celaire

Omgaan met angst en Anxiety

Angst. Het is een emotie die we allemaal kennen. Angst klinkt als een negatief begrip, maar dit is het eigenlijk niet. Het waarschuwt ons in vele gevallen voor gevaarlijke situaties

Lees verder »